Шотландско пони е най-новият обитател на зоокъта в Павликени
Шотландско пони е най-новият обитател на зоокъта в Павликени / Sofia Photo Agency, архив

Шотландско пони е най-новият обитател на общинския зоокът в Павликени. Мъжкият кафяво-бял екземпляр е в зоопарка от понеделник и пристигна след бартер с частен колекционер. Освен него, в зоопарка има още две уелски понита.

„Шотландските понита са по-ниски и по-атрактивни за децата. Отличават се с по-дългата си грива, внимателни и спокойни животни са по природа", обясни управителят на зоокъта Сезаин Мехмедов.

Животните са много силни за размера си. Отличават се с набито тяло и малки крака. Шотландското пони е най-известната порода малки коне сред съществуващите към 30 вида в света. Подходящи са за детска езда, поради малкия си размер и възприемчивостта на характера си. Любопитна подробност е, че когато минодобивната индустрия се развила във Великобритания през XIXв., шотландски понита били използвани, за да теглят количките с каменните въглища в мините.

Сред останалите животни в зоокъта в Павликени са мечки, лисица, муфлони, румънски фазан, фазан диамантен, маймуни, диви прасета. Атрактивно е и животинчето от вида Мара - на вид като кенгуру, но в умален вид, малко по-едро от заек, но с по-дълги крака, което отскоро е в зоокъта.

Целият зоокът вече е осветен, съобщи още управителят Сезаин Мехмедов.