Седмица на слинга се провежда във В. Търново
Седмица на слинга се провежда във В. Търново / снимки: Happy mums

Седмица на слингоносенето се провежда във Велико Търново по инициатива на училището за родители „Happy mums”. „Световното събитие се проведе в началото на месеца. Нашата проява тече в периода 8-15 октомври”, каза ръководителят на училището Тони Калушкова. Центърът отправя интересно предизвикателство към родителите- да споделят снимка или опита си от ползването на слинг. До сряда всяко семейство, което има впечатления, може да заяви участие в страницата на “Happy mums” във Фейсбук. Чрез жребий ще бъдат определени трима победители, които ще си поделят атрактивни награди.

„Слингът е много старо приспособление за носене на бебета, което през годините е изместено от модерните колички. Представлява шал с дължина 4- 5 метра. Поставя се по специфичен, но лесен и бърз начин”, обясни Тони.

В слинга могат да се носят дори новородени. „Кенгуруто е конструирано така, че крачетата на бебето провисват, а това има отношение към профилактиката на луксацията на тазобедрената става. Доказано е, че 90% от случаите на този проблем са следствие от незнанието на родителите как да носят правилно бебето. Не защото са невежи, а защото няма кой да ги информира”, посочи Тони Калушкова.

Слингът е особено удобен през зимата. Той предоставя възможност и за бързо притичване до магазина, и за по- продължителна разходка. Според Тони, все повече татковци с удоволствие носят децата си по този начин.

„Слингоносенето е възможност за продължителен утробен контакт. Близо до сърцето на майката детето опознава света. От емоционален и психически план това е най- добрият начин за носене. Не е за пренебрегване фактът, че спестява болките в ръцете на родителите”, сподели още ръководителят на “Happy mums”.

Като положителен пример за ролята на слинга Тони посочи страните от Третия свят, където чрез това приспособление заместват кувьоза. „Наблюденията показват ,че недоносените деца, отглеждани по този начин, наваксват жизнените показатели. Освен това, природата е заложила термореле в областта на майчините гърди. Когато детето е с ниска температура, тялото на жената излъчва повече топлина до нормализиране на неговото състояние. После възобновява нормалните си стойности”, разказа тя.

Връщайки се 5 години назад, Тони си спомни, че слингът е бил много непознат за търновските майки. „С РЗИ организирахме седмица на кърменето. Имаше огромно представяне на слинга. От присъстващите над 50 майки само една беше чувала и пробвала това приспособление, а днес повече от половината родители, които посещават центъра го ползват и са доволни”, каза Калушкова.