/ ПГ по туризъм-Велико Търново
От 30 октомври до 1 ноември във Велико Търново събра ученици, представители на 17 области и над 40 училища, за да участват в симулация на заседания на Съвета на ЕС и Европейския парламент. В събитието се включиха повече от 100 ученика на възраст 17-18 години от 18 града в България, които в продължение на два дни дискутираха бъдещето на страната ни и на Европа.

Представители на Гимназия по туризъм посетиха Болградската гимназия в Деня на бесарабските българи

От град Велико Търново в младежкото събитие се включиха пет абитуриентки - 4 от Езиковата гимназия и Румяна Иванова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ с ръководител Мария Джамбазова. Основната тема беше „Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020-2027 година”.
 

участие
ПГ по туризъм-Велико Търново


Участниците в симулацията оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент, като болярите участваха в групите на „Европейската народна партия” – Румяна Иванова, а момичетата на Езиковата гимназия - „Социалисти и Демократи”; „Алианса на либералите и демократите”, „Европейската обединена левица” и „Европа на свободата и демокрацията”.

Събитието беше открито от заместник кмета на Велико Търново - проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България - Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова - професор по Политики на ЕСВ, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Климент Охридски”.

На втория ден в дебата за бъдещето на Европа се включиха и българските евродепутати Ева Майдел (Паунова) и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

Като част от програмата младежите посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов - звук и светлина”. По повод

Гимназията по туризъм отново е единственото „Глобално училище“ в региона

Европейската година на културното наследство, младите хора посетиха Арбанаси. Националното събитие беше организирано от информационните центрове от Мрежата „Европа Директно” в България съвместно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

Целта е младите хора да повишат информираността си за предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент и начините на взимане на решения в ЕС, а също така да се включат в процесите на обсъждане на бъдещото развитие на Европа.