Румен Рашев: Оттеглям се с чувство на изпълнен дълг
Румен Рашев: Оттеглям се с чувство на изпълнен дълг / DarikNews.bg
Рашев последно като кмет: Оттеглям се с чувство на изпълнен дълг
46802
Рашев последно като кмет: Оттеглям се с чувство на изпълнен дълг
  • Рашев последно като кмет: Оттеглям се с чувство на изпълнен дълг

На каквато и позиция да се намирам - властова или на обикновен гражданин - аз не мога да престана да обичам Велико Търново и да се стремя да помагам според силите и възможностите си. Това каза в последното си официално слово като кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, който снощи предаде на новия градоначалник Даниел Панов символите на властта, с думите "Давам ги на човек, който знам, че ще управлява по-добре от мен".

Не съм сигурен колко хора искат да чуят тези мои думи, посочи Рашев. "Преди 4 г., когато полагах клетва за пореден мандат като кмет, направих изказване, което почти никой не чу. Или ако го чу, не му повярва. Помислиха го за политически трик. 4 г. се мъча да ви убедя, че не е трик. Нямаше как да успея, защото когато лъжата е едва ли не национална добродетел, няма как да повярваш на един политик. Когато лъжата и неверието са в душата ти, няма как да го чуеш, няма какво друго да чуеш освен това, което искаш.  

Не, че никога не съм лъгал и не съм използвал политически трикове. Правил съм го и ще го правя, и нека Господ да ми е на помощ. Никога обаче не съм казвал лъжлива дума пред обществото и пред съгражданите ни, никога не съм давал лъжливи обещания. Затова 12 г. печелех доверието на старостоличани. Не на всички, за съжаление, а само на тези, които бяха усетили моята същност. И за още по-голямо съжаление преобладаващата част от политическата класа не беше сред тези хора, каза д-р Рашев.

Един човек обаче категорично ми повярва - Даниел Панов. Не бих казал, че ми е бил най-близък приятел. Но за тези 4 г. активно се стремях да го опозная и да му се доверя. За 4 г. той нито веднъж не ме попита ти наистина ли няма да се кандидатираш за четвърти мандат. Защото знае, че дадената дума назад не се връща. Такъв човек е необходим за кмет. Затова явно или тайно го подкрепях.

За един управленец е важно да управлява добре, но още по-важно е да се погрижи идващите след него да управляват още по-добре. Сигурен съм, че голяма част от великотърновци направиха точния избор. Тези, които не го направиха, през следващите години ще се убедят, че са сбъркали, заяви вече бившият кмет.

Позволявам си да ви посъветвам - давайте трудно вашата дума, обърна се д-р Рашев към Даниел Панов. Човек на пост, който заема по волята на всички ни, трябва да може да казва НЕ. Често едно НЕ носи повече полза на обществото, отколкото ДА. Процесът на взимане на решения е дълъг, но в крайна сметка последната дума е ваша. Затова запомнете - трудното мина, започва страшното. Пожелавам ви няколко мандата да носите страшната отговорност да бъдете кмет на старопрестолния град, а след това да попаднете на достоен наследник и да се оттеглите с чувство на изпълнен дълг, каза д-р Рашев.

Искам да се обърна към загубилите, но не към загубилите математически, а тези, които загубиха каузата си. Кауза на отрицание, породена от лична неудовлетвореност и жажда за власт. За да не стане недоразумение към кого се обръщам - обръщам се към всички тях - моделиерите, тези, които измислят модели. И тъй като всички те са мои познати, а някои съм считал за приятели, изкушавам се от тази трибуна да им изпратя много поздрави от един модел. Няма да го направя само заради трибуната, допълни още д-р Рашев.

Нямам и грам от качествата на Чърчил и ми е трудно да бъда великодушен, но имам думите на Стефан Стамболов: "Добро е всичко, което е добро за България". Позволих си преди време да ги перифразирам - "Добро е всичко, което  е добро за Велико Търново". Спазвах този принцип, докато управлявах винаги, ще го спазвам и занапред, каза в заключение Румен Рашев.

Чуйте цялото му слово в звуковия файл.