/ iStock/Getty images
Лодката "Danuvina Alacris“ ще пристигне през уикенда
Реплика на римска лодка "Danuvina Alacris“ пристига в Свищов през уикенда.

От Общината в крайдунавския град, че атракцията е част от дейностите по проект на Асоциацията на дунавските общини "Дунав“ - "Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“.

Предвиден е свързващ круиз на реплика на римска лодка тип лусория по река Дунав, който започна в средата на месец юли от Инголщадт, Германия и ще достигне до Сачидава, Румъния.

Целта е свързване на Дунавския лимес и подкрепа за културно-историческия туризъм в региона. Лусорията стартира своето 2 500-километрово приключение на 16 юли.

Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, заедно с "римските“ си гребци, продължи своето дълго пътешествие към Черно море. По пътя си корабът пресече многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, а на 30 септември стигна и до бреговете на България.

Единственият българин в това най-мащабно за 2022 година приключение по лимеса на река Дунав е основателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. д-р Стоян Проданов, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и ръководител на катедра "Финанси и кредит“ при Стопанска академия "Д. А. Ценов".

На 8 октомври,събота, в късните следобедни часове, се очаква Danuvina Alacris да пристигне на пристанището в Свищов, където всички желаещи могат да станат част от международния круиз #connectingcruise2022  като се потопят в атмосферата на Римските времена отблизо.