Ректорът на ВТУ отново отговаря на студентски въпроси по Skype
Ректорът на ВТУ отново отговаря на студентски въпроси по Skype / снимка: ВТУ

Първата за тази година online сесия със студенти по Skype проведе днес ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ. Той започна сесията с тъжната новина за смъртта на кореспондента на БТА във Велико Търново Пламен Цветков и изрази своите най-искрени съболезнования на неговото семейство.  

В рамките на един час бяха задавани въпроси  на проф. Легкоступ, свързани с учебния процес - преобладаваха въпросите за прекъсване и възстановяване на студентските права, на някои от студентите им се налага да прекъснат поради финансови причини и търсене  на работа в чужбина. Имаше въпроси за евростипендиите, за мнението на ректора за бригадите в чужбина. Проф. Легкоступ сподели, че бригадите имат възпитателен ефект и научават студентите на повече самостоятелност, а за младежите - дори заместват казармата, но учебният процес не е индивидуален и в даден момент аудиториите могат да останат празни, ако студентите не използват само ваканцията си за бригади.

Много от въпросите бяха за пътуването на ректора в Китайската народна република и разкриването на институт "Конфуции". "Институтът  "Конфуций" във Великотърновския университет е вторият в България и ще се ползва не само от студентите, изучаващи китайски език, но и от всички студенти от региона, които проявяват интерес към китайската култура. През октомври т.г. година институтът трябва да бъде открит официално, когато делегация от университета в Ухан, с който Великотърновският университет сключи договор, ще донесе специално изработената табела за института." Проф. Легкоступ получи поздравления за Skype-разговорите със студентите  и благодарност, че продължава да отговаря на въпросите, които ги вълнуват. Имаше голям интерес и към  online подаването на кандидатстудентски документи - досега над 120 души са платили, а са се регистрирали близо 600 души. Студенти се интересуваха, дали могат да бъдат квестори на първата изпитна кандидатстудентска сесия. "Да, ако нямате занятия, но ако искате да помогнете по този начин на някого, трябва да знаете, че имената на квесторите и залите, в които ще бъдат, се теглят сутрин преди самия изпит"- бе отговорът на ректора. Имаше въпроси какви са предимствата на отделни факултети и специалности, високи ли са изискванията за специалност "Право" и други въпроси, свързани с предстоящата кандидатстудентска кампания.

Разговорът завърши с пожелание на проф. Легкоступ за светли великденски празници и успех на всички на първата изпитна сесия през м.април. Следващата online сесия на проф. Легкоступ със студенти по Skype ще бъде последната сряда на април.