Рекордни 102 участници се включиха  в Ден на производителя на Ксилифор
Рекордни 102 участници се включиха в Ден на производителя на Ксилифор / netinfo

За седми пореден път в Туристически учебен център „Момина крепост” се проведе конкурсът за домашно приготвени ястия и питиета- „Ден на производителя”. Тази година в състезанието се включиха рекорден брой от 102 участници. Те и гостите бяха поздравени от певците Милена Караджова и Христо Кидиков, които членуват в ТД “Трапезица- 1902”, съорганизатор на проявата със Съюза на енолозите и Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон”.

В категория напитка журито в състав инж. Станимир Стоянов – председател на Съюза на Енолозите в България, инж. Петър Калчев– изпълнителен директор на вимпром Бяла и инж. Тодор Гамизов – технолог, оцени общо 71 проби.

Победител при домашното червено вино, където бяха представени 38 проби е Атанас Любенов, следван от Георги Димитров и Емил Витанов. При бялото вино първо е произведеното от Атанас Тошев, пред две проби на Ваньо Дончев. Специална награда получи розето на Иван Димов

Домашната ракия на Иван Запрянов бе оценена от журито като най- добра, пред тези на Атанас Любенов и Петя Добрева.

Кулинарните произведения бяха оценени от Татяна Панайотова и Веска Веселинова- преподавателки в ПГТ“Д-р Васил Берон” и Марко Генджов– главен готвач в туристически учебен център “Момина крепост”.

В категория „Ястия- Българска национална кухня” първа награда взеха „Телешка глава в шкембе” и „Болярска баница”, приготвени от младите кулинари от ПГТ “Д-р Васил Берон”, пред „Панирани водни пътпадъци” на  Марина Ангелова и „Пълнена зелка” на Маргарита Димитрова, Таня Терзийска и Кина Николова. Наградата за младите кулинари от Професионалната гимназия по туризъм получи лично директорката – Таня Данчева, която пожела на конкурса още много нови успехи.

При „ Сладкиши и тестени произведения” бяха отличени “Торта с крокант”, измайсторена от Веска Петрова, “Месеница” на Сашка Христова и “Вита баница” на Иванка Владимирова.