Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново
Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново / DarikNews.bg, архив
Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново
56514
Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново
Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново
  • Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново
  • Първи фестивал на живите храни и лимеца във В. Търново

Древната пшеница на траките, житото на фараоните, изначалният хляб, последната храна на Христос... Лимецът е наричан по всевъзможни начини. Едно обаче е сигурно - това е първото културно растение, за което има сведения, че човечеството отглежда. Счита се, че прародината на лимеца са именно нашите земи.

За негов съвременен откривател се смята известният билкар и лечител Емил Елмазов, който преди години открива в Родопите няколко шепи зърно лимец - прадядото на пшеницата.

Полезните качества на лимеца са безспорни и неговото отглеждане става все по-разпространено в България, стана ясно на първия фестивал на живите храни и лимеца, който се провежда във Велико Търново в рамките на международното изложение "Здраве, Щастие, Красота".

Лимецът е дар от бога, казва Емил Елмазов. Известният лечител е познат на хората, които водят природосъобразен начин на живот и на всички, които обичат билките, защото той е председател на Съюза на билкарите в България. Елмазов обаче е човекът, който полага огромни усилия да популяризира древното жито, наречено лимец. Според него еднозърнестият лимец е съществувал още преди 250 000 години. Структурата на лимеца е необичайна, сякаш от него е изградена човешката клетка. Съотношението между протеини, въглехидрати и мазнини в него е съвършено, казва Елмазов.

Чуйте повече от него в първия звуков файл.

Лимецът лесно се отглежда в домашни условия и се консумира на кълнове или поници. Все повече обаче се разпространява масовото му отглеждане като зърнена култура. Даниел Ненков трета година сее и жъне лимец в масив до Вълчи дол. Миналата година е засял 300 декара с културата, надява се тази година да разшири площите. Ненков споделя, че лимецът се отглежда лесно, защото не се поддава на болести. Затова не се третира с химикали, което означава, че в зърното няма пестициди. Няма и примеси, тъй като лимецът не може да се кръстосва с други житни култури. Добивите обаче са доста по-ниски в сравнение с пшеницата - между 80 и 120 кг от декар.

Чуйте Даниел Ненков във втория звуков файл.

По време на фестивала в Изложбените зали "Р. Михайлов" посетителите дегустираха хляб от лимец, бели кълнове и зелени поници от лимец, а така също и различни видове кълнове - от слънчоглед, леща, нахут и сусам. На специален щанд бяха демонстрирани машина за покълване и професионални мини мелнички за брашно. Изложителите показаха как се приготвя Русалско мляко от лимец, как се получава пълнозърнесто брашно и как се правят билкови възглавнички.

Изложението "Здраве, Щастие, Красота" продължава и утре с упражнения по йога и рейки, демонстрации на източния специален масаж "Юмейхо" и смехотерапия.