Проведе се Национална среща на академичните дружества към Младежкото ДПС
Проведе се Национална среща на академичните дружества към Младежкото ДПС / netinfo
На 17-ти и 18-ти март в Пловдив се проведе първата национална среща на академичните дружества към Младежко ДПС. Над 400 представители на студентските организации на Младежко ДПС за първи път се събраха на едно място за да дискутират актуални теми от обществения живот на страната. По време на работната част всяка организация представи конкретни проблеми, с които се сблъскват на местно ниво и предложиха техни решения.

От област Велико Търново участие взеха 21 младежи от академичната структура на Младежко ДПС Велико Търново и двама от структурата в Свищов. Те имаха възможността лично пред председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да разискват актуални за град Велико Търново и университета проблеми. Освен предизвикателствата студентите от Велико Търново предложиха и съответните решения, по които и вече работят за разрешаването им.

Гости на събитието бяха заместник председателя на ДПС по организационни въпроси Ахмед Ахмедов, Заместник председател на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова, Председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, народни представители и кметове на ДПС.

Студентите от всички присъстващи академични дружества, след като констатираха идентични проблеми, структурираха обща стратегия за развитие на академичната среда и подобряването на висшето образование в България. Присъстващите гости поеха ангажимент за съдействие при разрешаването на тези проблеми на студентите, както и обещаха реализирането на предложената стратегия от младежите.

Академичното дружество на Младежко ДПС Велико Търново съществува вече от 11 години и през годините се е доказала като една от най-активните структури на Младежко ДПС не само в областта, но и на национално ниво. В нея участват над 70 студента от всички вузове в гр. Велико Търново, а председател на организацията е Юмит Елиман. Младежите организират различни благотворителни и обществено значими кампании, които получават широко одобрение от гражданите на старата столица. През годините Академичното дружество във Велико Търново е била сериозна банка кадри за Младежко ДПС, а неговите членове са успели да бъдат общински съветници, народни представители и членове на централното ръководство на ДПС. Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк също е бил част от Академично дружество на Младежко ДПС Велико Търново.