Стотици жители на община Павликени за пореден път излизат на протест срещу изграждане на завод за каменна вата в село Върбовка. Хората се притесняват, че екоравновесието в региона е сериозно застрашено, заради инвестицията от милиони  евро, предвиждаща изгаряне на тонове отпадъци дневно, съобщава NOVA

Жителите на селото излязоха на протест пред  регионалната екоинспекция във Велико Търново, където днес ще има обсъждане на проекта от всички засегнати страни.  

Протест срещу изграждането на втори гребен канал в Пловдив

По неофициална информация  инсталацията на каменната вата е на стойност 450 милиона евро. “Родена съм в Павликени и съм израснала в Павликени. Искам чистия въздух, археологическите разкопки и природата да се запазят. Протестирам срещу изгарянето на боклуците в нашето село”, заяви една от протестиращите. 

“Инвестиционната политика на тази фирма не е съвместима с нашия регион. Ние сме изключително интензивен селскостопански район”, допълни и местен земеделски производител. Според него заради инсталацията ще се изгарят 1160 тона боклук за 24 часа.

Институциите обясняват, че това е една екологична инвестиция.  Общинският съвет в Павликени застава на страната на протестиращите, обясни зам.-кмета Анастасия Вачева. Кметът на Павликени обаче подкрепя инвестиции, но с редица условия, поясни Вачева.
NOVA