Продължава възстановяването на електрозахранването в отделни населени места във Великотърновска област, съобщи областният управител Ивайло Здравков.
Екипите на електроразпределителното дружество работят в останалите без електричество населени места в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица, Сухиндол и Елена. По думите му бедстващи хора няма, всички пътища са проходими.

Късно следобед днес беше отворен за движение и третокласният Републикански път III-504 от село Стефан Стамболово към село Обединение, община Полски Тръмбеш, съобщи областният управител. В разчистването на този пътен участък от 5-6 метровите преспи беше ангажирано значително количество тежка техника. По думите на директора на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов, подобни снежни наноси не е имало от години в региона. И днес на терен са работили 110 машини, които почистват пътищата, включително от дървета и счупени клони.

Обобщение на ситуацията в областта три дни след снежното бедствие беше направено на съвместна пресконференция на Областният управител и директорите на Областната дирекция на МВР и на Областното пътно управление старши комисар Димитър Машов и инж. Венцислав Ангелов.

Обстановката в област Монтана: Няма затворени пътища, но 20 населени места са без ток

Пред медиите беше отчетено, че основният проблем по отношение на пътните артерии и затварянето им са лошо оборудваните моторни превозни средства и най-вече тежкотоварните, които са били с летни гуми. Старши комисар Димитър Машов допълни, че на контролен пункт в Прохода на Републиката, изграден във връзка с миграционния трафик, се спират и проверяват голяма част от автомобилите. „Формално много от тежкотоварните камиони отговарят на законовите изисквания при зимни условия да шофират с 4 мм грайфери, но гумите им са летни и тук институциите нямат правомощия", посочи той.

В най-критичните моменти, при разчистването на клони и дървета, съборени от мокрия сняг, Областният кризисен щаб е осигурил допълнителна подкрепа от редица институции, сред които военният университет “Васил Левски“ и дори от затворници от общежитието във Велико Търново, за което е получено разрешение от затвора в Ловеч. През последните три дни Областният кризисен щаб работи в пълна координация за справяне с подобна тежка зимна ситуация, каквато не е имало от години, посочиха представителите на трите институции.
Мариана Петрова/БТА