Представят проект Енергийно обновяване на българските домове във В. Търново
Представят проект Енергийно обновяване на българските домове във В. Търново / Дарик нюз, архив

За трети пореден път Министерството на регионалното развитие стартира информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана чрез Европейски фонд за регионално развитие. Пред Община Велико Търново днес от 15.00 до 18.30 ч. ще продължи информационното разясняване по кандидатстването. Утре кампанията ще се премести пред Съдебната палата от 15.00 до 18.30 ч.

Снощи в ритуалната зала на община Велико Търново се проведе среща с управители на етажната собственост, на която се дадоха отговори на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата.

Информационната кампания ще се проведе в общо 36 града до 23 октомври. Във всеки от тях ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта. Проект „Енергийно обновяване на българските домове” обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Към 27 септември 2013 г. са подадени 340 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 230 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците, с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяването. Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления– само 19. 9 заявления са върнати за коригиране.