Пращат декларация против АЕЦ Белене до Еврокомисията
Пращат декларация против АЕЦ Белене до Еврокомисията / netinfo
Декларация против изграждането на АЕЦ – Белене ще изпратят до Европейската комисия участниците в среща в Свищов на тема “Проектът АЕЦ-Белене – митове и реалност”.
В нея участваха представители на екоорганизации, народни представители от формата Европейска народна партия и кметове на общини в 100-километровия периметър на централата.
В заключителния документ от форума се казва, че проектът Белене е икономически необоснован и не отговаря на екостандартите.
В документа участниците в дискусията ще настояват пред еврокомисията да бъде публично оповестен доклада на българското правителство за изграждането на АЕЦ-Белене.
Чрез заключителния документ от форума участниците ще искат да се проведе среща в Свищов с еврокомисаря по енергетиката Ендрю Пиебалк, пред когото да се представят различни позиции.
Кметът на крайдунавския град Станислав Благов заяви, че Свищов не мечтае за АЕЦ – Белене и че изграждането й няма да спомогне нито за решаване на проблема с безработицата, нито пък ще доведе до просперитет на региона.
Сред участниците в срещата бе и Надежда Михайлова от СДС, която се ангажира да връчи копие от декларацията на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, с когото ще има среща в началото на декември.