БСП
БСП / БСП
Общинският съвет на БСП – Велико Търново остро осъжда решението на управляващото мнозинство за отстраняването на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание и представител на БСП в ръководството на парламента. Категорично заявяваме, че тенденциозното решение на ГЕРБ и техните коалиционни партньори е лишено от политическа логика, характерна за страните с демократично управление.

Актът по отстраняването на Валери Жаблянов е удар по демократичните устои в страната и на практика представлява ограничаване свободата на словото. Тези действия на управляващите са не само необосновани – те са политически натиск върху народен представител от опозицията.

Написаното от Валери Жаблянов не бива да се обвързва с работата му като представител на БСП в ръководството на Народното събрание и да му се вменява историческа вина за отдавна отминали събития. Ние твърдим, че неговото лично мнение е неприкосновено и той има право да го изразява в рамките на своята човешка свобода. Именно такава е и функцията на трибуната в Народното събрание- свободно да се изразява всеки един народен представител.
Днес, управляващите търсят реванш за собствените си грешки, хвърляйки и вменявайки вина на Валери Жаблянов. Те обаче не осъзнават, че по този начин отново се опитват да ограничат свободната мисъл. Атака, насочена отново срещу опозицията в лицето на БСП. Всичко това доказва, че левицата е единствената алтернатива на управляващата коалиция.

Общинският съвет на БСП категорично заявява, че социалистите могат да носят отговорност за думите си и са доказали това още в началото на 90-те години, когато нашата партия обяви ясно, че носи както положителното, така и негативите от историята на БКП. Не сме чули, а и едва ли ще чуем такова признание от ГЕРБ и коалиционните им партньори за неуспешното управление, нарастващата корупция и задълбочаващата се финансова и морална криза в обществото.