/ ThinkStock/Getty Images
Областна дирекция на МВР-Велико Търново отчете дейността си за 2017-та година. На работната среща присъстваха заместник-главният секретар комисар Георги Арабаджиев и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев. 

Задържаха 16-годишен за телефонна измама с крупна сума

Директорът на търновската полиция ст. комисар Димитър Машов отбеляза, че Областната дирекция е на 12-то място в страната по разкриваемост на престъпления. "Регистрираните престъпления през 2017 година са 3271, докато през 2016 година те са били 3179.

Има леко увеличение на регистрираните престъпления, но за сметка на това има по-добра разкриваемост в сравнение с предходната година.
За изминалата година тя е 57,29% при 57,16% за 2016 година", каза ст. комисар Машов и уточни, че добрите резултати се дължат на екипната работа между Областната дирекция, Прокуратурата и Съда.

По думите му, единият от основните приоритети, по които Дирекцията работи, е превенцията. "За изминалата година са отчетени много добри резултати по направление ограничаване на наркоразпространение, както и на разпространение на стоки без акциз. Спестените средства за бюджета от тези дейности са в размер на около 208 000 лева", обясни ст. комисар Машов.

Условна присъда за мним лекар, заблудил майката на онкоболно дете

Ст. комисар Машов отбеляза, че освен при акцизните стоки, изключително добри са резултатите и при залавянето на телефонните измамници. "Още през април беше създадена специална група, която работи по този тип престъпления.

До този момент има задържани 15 извършители. Ние не спираме само до „мулето“, а залавяме всички по веригата, включително така наречените „въртачи“, каза ст. комисар Машов и обясни още, че на част от телефонните измамници са повдигнати и обвинения за пране на пари.

 „Това е престъпна дейност, характерна с това, че пари, получени по незаконен начин, се легализират чрез друга дейност“,  допълни темата комисар Георги Арабаджиев. 

Врачанин се опита да изтегли пенсията на жител на Велико Търново

Заместник-главният секретар комисар Георги Арабаджиев даде добра оценка за работата на Областната дирекция във Велико Търново и посочи три положителни тенденции през изминалата година. „Първата е за телефонните измами.

Разкриваемостта е чувствително повишена.  Второто положително направление е намалената престъпна дейност на малолетни и непълнолетни. Третият положителен аспект е завишеният брой на наказателни постановления и актове по отношение на пътния контрол“, обясни още Арабаджиев. 

Относно убийството на бизнесмена Петър Христов, заместник-главният комисар беше категоричен, че извършителите на престъплението ще бъдат разкрити. "Работи се по няколко версии за убийството на бизнесмена Петър Христов.

Разследването продължава. Сигурни сме, че това престъпление ще бъде разкрито. Има хора, които работят по случая. Никой, който не е пряко ангажиран със случая, не трябва да коментира. Хората, които работят конкретно по този случай, те трябва да дадат информация, когато преценят. Непрофесионално е аз да коментирам”, категоричен бе гл. комисар гл. комисар Георги Арабаджиев.