Павликени възобновява връзките си с беларуския град Пружани
Павликени възобновява връзките си с беларуския град Пружани / снимка: Община Павликени

Павликени ще възобнови връзките си с беларуския град Пружани. Сътрудничеството може да се развие в разменни визити на младежи, бизнес връзки и обмяна на опит. Това обсъдиха по време на среща в побратимения ни град кметът инж.Емануил Манолов и колегата му от Пружани. Двата града са побратими от 2001 г., но досега отношенията им не бяха изпълнени със съдържание.

Две визити бяха разменени от началото на годината между Павликени и Пружани. За празника на Павликени у нас вече гостуваха шефовете на четирите най-големи завода в побратимения ни град. Тогава те разгледаха успешни заводи от общината и взеха участие в официалните събития за 70-та годишнина на града.

Делегация от Павликени пък посети Беларус за празника по повод 580-годишнината от основаването на Пружани. Групата участва в официалните тържества, както и посети млечния комплекс в града, водния дворец и др. В състава на делегацията бяха кметът инж.Емануил Манолов, зам.-кметът Харитон Харитонов и главният счетоводител Ваня Йорданова.

В рамките на гостуването си те имаха възможност да представят бизнесът и селското стопанство в общината, култуните традиции и историческиото наследство на Павликени. Интерес за домакините представлява вносът на зърно, заради развитото животновъдство в региона на Пружани. В млечния им комплекс се отглеждат 1200 крави, а в завода за кашакавал в града се произвеждат годишно 8800 тона продукт.

Беларусците предложиха на нашенци и възможност техните кашкавали да се внасят в България, като зреенето им може да става в нашата страна. Друга възможност е износът на български вина, които са добре познати и оценени в Беларус.

Павликенчани се срещнаха и с Александър Юркевич, който като бивш кмет на Пружани е подписал съглашението за побратимяване между двата града през 2001 г. Днес той е вече депутат и обявен за почетен гражданин на Пружани.

Дърво от специфичния холандски вид лилиодендрон засадиха гостите от Павликени, с което сложиха началото на Алея на дружбата в беларуския град. Очаква се в следващите месеци контактите между Павликени и Пружани да са още по-интензивни и успешни.