Даниел Панов участва в обсъждане на спирането на санирането в МРРБ
Даниел Панов участва в обсъждане на спирането на санирането в МРРБ / DarikNews.bg, архив
Изнесеният център, който ще отговаря за паметниците на културата на територията на Великотърновска и още пет области в региона, ще започне работа в началото на септември. Подобни структури ще има в още пет български областни града, припомни пред журналисти във Велико Търново кметът на града инж. Даниел Панов. Той отбеляза, че структурите ще работят съвместно с Министерство на културата и Националния институт за паметници на културата.

„За да се случи това е нужна малка промяна в Закона за устройство на територията, която трябва да  кореспондира със Закона за културното наследство. Очакваме всичко да бъде изяснено до началото на месец септември или най-късно до края на годината“, обясни градоначалникът. Той уточни и, че структурите ще се финансират от таксите, които постъпват от общините, които членуват в тях. „Нашият център трябва да покрие пет области. Ние имаме заложени средства към бюджета на Общината за тази година. Имаме и създадена организация първо за три работни места, които после ще се увеличават в зависимост от естеството на работата“, коментира още инж. Панов.

По думите му, основната работа на Центровете ще е да правят становища за проектите за паметниците на културата, които ще се представят пред Министерство на културата, от където е нужно одобрение за всички дейности. Целта е улесняване на сега действащата тромава процедура. Ще бъдат създадени и евентуални електронни услуги за всички общини в страната, чрез които кореспонденцията ще става много по-бързо. От своя страна министър на културата Боил Банов, който е на посещение във Велико Търново, заяви, че кадрите на местно ниво трябва да са изключително подготвени и това ще спомогне за бързото развитие на идеите и ще доведе до бързи реални дейности.