Отбелязваме Световния ден на влажните зони
Отбелязваме Световния ден на влажните зони / Sofia Photo Agency

Регионалната екоинспекция във Велико Търново ще отбележи Световния ден на влажните зони с ученици от СОУ „Вела Благоева".

Утре екоексперти ще представят пред тях 11-те български влажни зони, включени в списъка на конвенцията. Това са "Атанасовско езеро", "Комплекс Беленски острови", "Дуранкулашко езеро", "Остров Ибиша", "Шабленско езеро", "Местността Пода", "Поморийско езеро", "Комплекс Ропотамо", "Езеро Сребърна", "Езеро Вая" и „Карстов комплекс Драгоманско блато", на обща площ 35 273 хектара.

Световният ден на влажните зони се отбелязва на 2 февруари. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони - Рамсарска конвенция.

През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм". В глобален мащаб е известно, че поне 35 % от Рамсарските места в света декларират определено ниво на развиване на туристически дейности в тях.

Осигуряването на добре управлявани устойчиви туристически практики, както и информация за туристите за значението на влажните зони е важна предпоставка за опазването на всички влажни зони по света и гарантира дългосрочните ползи за местните общности, дивата природа, икономиките и биологичното разнообразие, обясняват от екоинспекцията.