Оркестърът на Тел Авив с концерт във В. Търново
Оркестърът на Тел Авив с концерт във В. Търново / снимка: Община Велико Търново

Градският младежки оркестър на Тел Авив ще посети България от 18 до 25 юли и ще изнесе три концерта в наши градове, сред които и Велико Търново. Това е първият случай, в който град Тел Авив изпраща своя представителен оркестър на турне в България.

В страта столица концертът на най- добрия израелски младежки симфоничен оркестър ще бъде на 23 юли от 19,30 ч. в Голяма зала на Общината.  

Оркестърът е основан в началото на 50-те години на базата на Общинско училище по музика и включва някой от най- добрите музиканти с богат репертоар от джаз, мюзикъли и израелска музика. Директор на Общинското училище по музика е Вера Голдинщайн, а диригент - Йоси Регев, диригент с международна известност.

Идеята за концерта е разработена от Яков Джераси, който в миналото организира историческото посещение на Израелския оркестър на отбранителните сили в чест на техния основател, покойният Ицхак Грациани и по- късно в чест на 100- годишнината на Тел Авав - „Певците на Тел Авив" /Ta Koli/.

Посещението и концертите на оркестъра  са в чест на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от нацисткия холокост.