/ БТА

Свищов преустанови приема на бежанци заради изчерпания капацитет на легловата база, съобщават от общината, цитирани от NOVA. Към момента в общинските социални жилища, в Центъра за образование и култура в село Царевец и в няколко частни имоти са настанени общо 130 украински граждани - 80 възрастни и 50 деца. Благодарение на даренията от неправителствени организации, бизнеса и граждани от цялата страна бяха създадени добри битови условия и са подсигурени консумативи от първа необходимост.

От началото на войната: Милион и половина бежанци са напуснали Украйна

Дарителската кампания продължава, съобщават още от общината, като с приоритет остава набирането на хранителни продукти. Даренията се приемат в административната сграда на Община Свищов. Отворена остава и дарителската сметка.

Във връзка с появилата се информация, че министърът на образованието е разрешил отдаването на Студентските общежития на Стопанска академия за настаняване на бежанци, от общината уточняват, че осъществяването на прием ще се случи след създаването на нужната организация от страна на Академията, заради което съответните заинтересовани страни следва да се обръщат към Академичното ръководство или назначените от него отговорни лица.

Евакуацията от Мариупол се провали отново

Настаняването на бежанци може да продължи и в обекти със статут на частна собственост. От общината напомнят, че всеки, който приеме украински граждани в дома си или в притежаван от него имот е нужно в най-кратък срок да уведоми за това кмета на населеното място, в което се намира имота, Община Свищов и полицията, за да бъдат регистрирани лицата.

NOVA