/ netinfo
Община Елена посвещава целодневна програма на Европейските дни на художествените занаяти, които тази година ще се проведат от 26 март до 4 април в седем общини от РСО „Централна Стара планина“ - Габрово, Севлиево, Ловеч, Луковит, Тетевен, Елена и Дряново.

Четвърто поредно участие има нашата страна в инициативата, като през 2018 г. местни власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии са обединени от темата „Да оставим наследство за бъдещето”. Координатор на дните за България е РСО „Централна Стара планина“.

Община Елена избра денят 31 март – Лазаровден, за да покаже традиционни обичаи и занаяти за този край. Празничният ден ще започне със Света литургия в храма „Успение на Пресвета Богородица”.

В пресъздаване на обичая лазаруване ще участват момичета от танцова формация „Балканджийче“, мястото е Камбуровият хан в музеен комплекс „Даскалоливница”, а домакини са музейните работници.

Към празничната програма ще бъдат привлечени и деца от двете най-големи селски читалища – НЧ „Надежда – Беброво – 1870“ и НЧ „Искра – 1900“ с. Константин. За участниците в работилница „Венче за Цветница” ще бъдат осигурени върбови клончета и цветя за изработване на най-красив венец за обичая кумичкане, характерен за този пролетен празник.

Занаятите, които ще бъдат представени в Елена, са изключително разнообразни. Жителите и гостите на града ще могат да си закупят ръчно изработени творения и да видят демонстрации на дърворезба, грънчарство, кошничарство, флористика, бисеропластика, керамика и плетене на една кука.

Всеки, който пожелае, ще може да представи творческите си възможности в някое от ателиетата. Предвижда се участие и на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Елена с арт керамика – предварително изготвени детайли ще бъдат оцветявани и от тях ще се изработват гривнички и колиета.

Празникът, посветен на Европейските дни на художествените занаяти, ще завърши с хоротека, в която ще участват еленски самодейни състави.