Община Бургас с голямата награда на изложението "Културен туризъм"

Община Бургас с голямата награда на изложението Културен туризъм
Община Бургас с голямата награда на изложението Културен туризъм / снимки: Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов"

Община Бургас спечели голямата награда на международното изложение „Културен туризъм" за динамично развитие на дестинация на културния туризъм. Призът бе връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на официална церемония снощи в Интерхотел Велико Търново.

Наградата бе присъдена за утвърдена цялостна визия за урбанистично развитие, ориентирано към повишаване привлекателността на туристите, за създаването на единенн туристически информационен портал на Община Бургас и за цялостна политика за развитие на съвременни културни събития, привличащи посетителски интерес. Призът е реплика с позлата на бронзов пандантив с грифон, открит от археолога Мирко Робов по време на разкопки през 2008 г. в участъка пред църква №14 на хълма Трапезица.

Наградата на изложението за предствяне на нов продукт в културния туризъм бе присъдена на Община Стара Загора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи награди за партньорство в представянето и популяуризирането на културно-историческо наследство на община Смолян и община Чепеларе, на Община Плевен и Художествената галерия „Илия Бежков", на Националния исторически музей и Мото Пфое. За оригинален експозиционен щанд бе отличена Община Пловдив, а призът за нови идеи при представянето на туристическа дестинация получи Община Враца.

Наградата за Община Смолян

За съхраняване и популяризиране на традиционните български занаяти награда получи Ассоциация за развитие на изкуствата и занаятите (АРИЗ), а тазгодишната награда на БХРА бе присъдена на "Рока България" АД за утвърждаване на изложбената зала „Експо Баня София", като алтернатинто културно пространстно в столицата. За предствянето на музей на международно туристическо изложение „Културен туризъм" бе награден Историческия музей в Правец, който в дните на борсата показа изложба с подаръци на Тодор Живков, получавани в качеството му на държавен глава.

За успешно първо участие в изложението бяха отличени общините Павликени и Малко Търново. Носител на наградата „Асеневци" на Асоциация на Българските туроператори и туристически агенции за цялостен принос за популяризиране на културно-историческото наследство на България и съхраняване на българската историческа памет стана „Травел ТВ".

За трети път в рамките на изложение „Културен туризъм" бе присъдена наградата за личност с принос в развитието на културния туризъм. Неин носител стана художникът Бисерка Огнянова, която е проектирала и осъществила над 250 национални и международни изложения на България в областта на туризма.

На финалната церемония на изложение "Културен туризъм" бяха връчени и наградите от осмото издание на Международния филмов фестивал "На източния бряг на Европа". В категория "Рекламен филм" отличието бе спечелено от продукцията "Стражата на Царевград Търнов". Награда за  най-добър рекламен клип получи "Невероятната Индия", в категория "Документален и научно-популярен филм" - "София - Историята на Европа", в категория "Телевизионно предаване" - "Бургас - Една история с щастлив край", а отличието за феста за компонент бе присъдено на продукцията " Хляб от бога, богове от глина".

На официалното закриване на IX Международно туристическо изложение „Културен туризъм" бяха връчени и медалите на конкурса „ВиноБалканика 2012", организирано за втора поредна година  от Съюза на енолозите в България.