Областният антикорупционен съвет с изнесени приемни по общини
Областният антикорупционен съвет с изнесени приемни по общини / Sofia Photo Agency, архив

Изнесени приемни в общините от Великотърновска област стартира през юли Областният обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Това решиха членовете на съвета на последното си заседание по предложение на областния управител проф. Пенчо Пенчев, който председателства структурата. Утвърден е график, според който мобилни екипи с представители на различни институции и на медиите ще се срещат с граждани и ще приемат сигнали за корупционни практики, конфликт на интереси и различни други злоупотреби.

На 4 юли от 13.00 часа се организира приемна в община Златарица, а на същия ден от 15.00 часа екип на Областния обществен съвет ще се срещне с граждани на Елена. За 10 юли са насрочени приемни в още две общини- Сухиндол и Павликени, като съответно те ще се проведат от 14.00 часа и от 16.00 часа. В Лясковец приемната се организира на 5 юли от 14.00 часа, а два часа по-късно, от 16.00 ч. Ще се проведе приемната в Горна Оряховица.

За 11 юли от 13.00 часа е насрочена приемна с граждани на община Стражица. На 17 юли  от 14.00 часа ще започне приемна с граждани на община Полски Тръмбеш, а на 18 юли от 10.00 часа се организира приемната в Свищов. Последната приемна ще се проведе във Велико Търново. Тя е насрочена за 23 юли от 14.00 часа.

Актуализиран е съставът на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. На мястото на предходния председател на Великотърновския административен съд Марияна Лазарова бе утвърден настоящият - Георги Чимширов, а на мястото на предишния ръководител на изнесената структура на Сметната палата във В. Търново Искра Крумова, съветът одобри Мариана Каменова.

Информация за дейността на съвета през 2011 г. сочи, че в част от приемните по общини не са регистрирани сигнали за корупционни практики. В изнесените приемни в общините Елена, Стражица и Павликени са сигнализирани за проблеми от частен битов характер, преобладаващо свързани с възстановяването и ползването на земеделски земи. От Областния съвет не са констатирани случаи на коррупционен натиск и злоупотреби от страна на местните власти и териториалните органи на изпълнителната власт.