Nova Republika
Nova Republika / netinfo
Изнесен офис откриха днес  във Велико Търново от коалиция „Нова Република”. С подарена подкова за късмет на водача на листатата  Иван Иванов стартира борбата за място в 44 - тия  парламент на страната. Подковата връчи журналистът Елена Чамуркова, която е трета в листата на Нова Република. „Това е моят символичен подарък за теб,  и за листата – подкова  с пожелание да имаш късмет!  Но.. късметът обича силните, обича свободните хора, обича  принципните хора”, каза Чамуркова, а Иванов обеща да положи усилия  „късметът да кацне на нашето рамо”.
 
Шеф на щаба на „Нова Република” е бизнесменът Цветан Цветанов, а координатор – областният лидер на ДСБ Йордан Байчев. В офиса ще бъдат приемани граждани, ще работят доброволци и ще заседава щабът на Нова Република. Офисът е на ул. „Христо Ботев” №2 и ще работи от понеделник от 9 до 17 часа. Хората, които искат да осъществят връзка могат да го направят на тел. 0893 607 795 или на novarepublika.vt@gmail.com.
 
 „Искам с голямо удоволствие и надежда да открия този изнесен офис на  Нова Република. Нова Република е политическа коалиция на истински десни хора, хора, които пренебрегнаха постовете и облагите и останаха верни на принципите. Нова Република са личности, политически лидери с доказани качества. Там са  Трайчо Трайков, който беше кандидат за президент, Мартин Димитров, Петър Славов, там е Радан Кънев заедно с ДСБ. Там са няколко граждански организации. Нова Република не е Божидар Лукарски, не е Миглена Кунева, не е Светльо Витков, не е Станислав Благов. Нова Република е истинската дясна територия, която видя как ГЕРБ хвърли кърпата, с което вкара държавата в политическа и икономическа турболенция  с надеждата най – вероятно да има следващо управление БСП – ГЕРБ. Ние категорично ще бъдем против това, защото точно тези две партии – основно те по време на прехода направиха така,  че маскираха кражбата на прехода и сега искат да затворят кръга”, каза по време на откриването водачът на листата Иван Иванов. „Ние от Нова Република ги предупреждаваме, че точно тази гласена коалиция всъщност ще изкара хората на улицата и ние истински ще видим съглашенческа политика, която прави така че интересите на гражданите не се устояват. Ние от Нова Република сме точно хора с качества, които сме доказали своята политическа пригодност и  се надявам, че на тези избори истински десните хора ще ни дадат шанс”, заяви още Иванов. И уточни, че Нова Република са онези истински седесари, които навремето създадоха първата демократична партия в България. „Нова Република са и хората, които навремето влязоха в ГЕРБ и с идеята, че там може да има истинска дясна общност. За съжаление това не се случи. Нова Република са антикомунистите, хората, които се борят с картелите на горива, които искат истината за ограбването на хората през КТБ, и ние го доказахме в 43 - тото Народно събрание. Искаме истината по всички тези язви свързани с политическото управление”, категоричен е водачът на листата. „Нашата листа са  готини и истински десни пичове заедно с отбор от смели дами”, шеговито уточни водачът. Иванов благодари на хората, които са му гласували доверие.  „Смятам, че не ги предадох, не се посрамих и като зам-председател винаги съм отстоявал морала, справедливостта, като техен народен представител неуморно работих. Надявам се на тези избори истински десните хора, антикомунистите да гласуват с номер 4 за Нова Република и ние отново няма да ги предадем”, заяви още Иванов.
 
„Преди няколко дни, когато регистрирахме нашата листа в РИК журналист  ме попита не говорехте ли същите неща преди време, когато бяхте Реформаторски блок. Всъщност после се замислих колко е важен този въпрос и колко смисъл има в него. Защото действително в блока имаше едни хора, които само говореха  и едни хора, които работиха  и отстояваха това, което говореха. Тия хора, които свършиха работа  в момента са в Нова Република”, обясни  Йордан Байчев. „Това са Мартин Димитров – човекът най – активен в 43 – тото  Народно събрание с най – много зададени въпроси.  Там е Трайчо Трайков – човекът който е застанал с цялата си сила и умения срещу картелите в България, които ни ограбват постоянно. Там е Иван Иванов, който повдигна въпроса и се бори и ще продължим да се борим всички за един специален статут на Велико Търново чрез приемане на Закона за старите столици. При нас е Радан Кънев, който доказа че с действия се свършват нещата, а не с думи, човекът който напусна управлението при провала на Съдебната реформа”, уточни още Байчев. Той припомни, че когато ГЕРБ и БСП заедно с АБВ и ДПС са провалили Съдебната реформа, ДСБ са напуснали  управлението и Реформаторски блок. „В момента има едно формирование РБ 2, които само говорят. Всички работещи хора от дясното пространство сме събрани в Нова Република”, категоричен е Байчев.
 
„Ще работим за децентрализация, което ще рече парите изработени от хората да останат при тях, а конкретните неща, за които ще се борим са  - 50% от Данък общ доход и Данък Печалба да остават в общините, т.е. при великотърновци да останат половината от техните изработени пари, за да може да се подобри техния живот. Ще спрем кражбите от Автомагистрала Хемус.Преди 7 години  Бойко Борисов обеща  автомагистрала Хемус да е готова през 2017. Те си разпределяха едни поръчки, даваха на Пеевски, даваха на техни хора, крадяха парите. В момента автомагистрала Хемус знаете, че я няма. Ние ще спрем тия кражби, ще се борим с тоя октопод, който е завладял държавата и ще работим за построяване на автомагистрала Хемус, което ще развие страшно много нашия регион”, заяви Байчев. Сред другите приоритети е  Законът за старите столици – кауза на Иван  Иванов. От Нова Република ще се борят този  закон  да бъде приет, с което Велико Търново да получи специален статут. „Знаете Търновград беше столица на Второто българско царство, в Търново се възроди българската държава, ние искаме от Велико Търново да изградим Нова Република”, заяви още Байчев.
 
Людмила Илиева, която е втора в листата, член на Националното ръководство на Демократи за Силна България, заместник председател на Общински съвет – Горна Оряховица заяви, че Нова Република е автентичното дясно. „Не го приемайте като кух, изпразнен от съдържание лозунг, а като теза, която е подкрепена многократно с лични действия. Истинската дясна политика, неин център и основен приоритет е достойнството на човека  Това достойнство започва да се гради от най – ранна възраст като на нашите деца се представя качествено, адекватно и съвременно образование.  След това то формира у тях едно самочувствие и увереност в собствените сили.  Те трябва да са  хора в една справедлива, честна среда където всеки се издига само въз основа на личните си качества,  на личните си малки победи,  които  постига всеки ден. Това  дава едно общество от свободни, достойни хора, каквито сме ние, каквито искаме да бъдат всички около нас. Аз като родител имам личния ангажимент към своите деца да създам такава среда за тях. А като политик имам такъв ангажимент към всички деца на нашата област”, убедена е Илиева.
 
Журналистът Елена Чамуркова, която е и докторант по  политология  заяви, че екипът е сплотен, амбициозен и мотивиран. „Ще споделя с вас нещо лично.Честно да ви кажа, детската ми мечта не е била да се занимавам толкова отблизо с политика, колкото ми се наложи в последните години. Една от големите ми детски мечти обаче беше да живея в силна България, в демократична България, в свободна България! Където има работещи институции, върховенство на закона, където законът е един за всички. И където човек успява благодарение на собствените си усилия, на образованието си, на уменията си. Пораснах, станах на 43 години и тази детска моя мечта продължава да е такава. Много се надявам с тази детска мечта да не пораснат и моите синове!”, каза Чамуркова. Това е и единият от основните й мотиви да влезе в листата. А другият е принципите, които споделят с хората от листата и с лидерите на Нова Република.
 
Листата на Нова Република е от 14 души. Четвърти в листата е бившият апелативен прокурор Борис Миновски, който е бил и зам – областен управител, преподавател в университета. Той е убеден, че може да бъде полезен в областта на Съдебната реформа.
 
Номер 5 е Кремена Енчева, начален учител преподавател по английски език,  директор на Лятно училище в Старозагорско,  носител на наградата „Неофит Рилски” на МО и три пъти носител на награда „Учител на годината” на различни фондации. „Политиката в българското образование от много години е само политика. Единствено и само в политическата програма на Нова Република политиката е образование. Ние имаме куража и компетентността наистина да променим това, за което мечтаем в  българското образование”, каза Енчева.
 
На шеста позиция е компютърният специалист от Елена Красимир Кръстев, а седма е  Д-р Анелия Георгиева -   директор на Дома за медико – социални грижи в Дебелец. „Вярвам, че ще работим в полза на семействата на деца с увреждания”, заяви Георгиева.
 
На 8 позиция е Евгени Райчев, председател на ДСБ в Стражица, а на девета – специалистът по човешки ресурси и трудов експерт  Виолета Белчева. Според нея трябва да се работи за активиране на частното предприемачество на пазара на труда, мерки за облекчаване на режима за семейно предприемачество, диференциране на облагаемите доходи според региони. „Тези мерки много лесно могат да се реализират”, убедена е Белчева.
 
Лидерът на ДСБ в Павликени Стефан  Мянков  е десети. Той е категоричен, че мечтае след 4 години младите хора да се завърнат в България.
 
11 - ти е финансистът Радослав Иванов от Свищов, който е убеден, че основен проблем пред младите хора е състоянието на икономиката. „В програмата на Нова Република е определен път към европейска икономика”, каза Райчев.
 
На 12 място в листата е бизнесменът Цветан Цветанов, а на 13 – гинекологът д-р Мавроди Калейнски. На 14 място в листата е Йордан Байчев.
 
Нова Република ще работи за 2 мандата от областта.