НАП Велико Търново
НАП Велико Търново / netinfo
Ръководството на ТД на НАП В.Търново, в лицето на директора Ивайло Здравков, инициира среща за популяризиране на електронните услуги на НАП, включително електронни услуги с КЕП /класифициран електронен подпис/ за възложители по ЗОП /Закона за обществените поръчки/. Това съобщи Елмира Иванова, старши експерт Звено "Комуникация" в институцията. Целта на срещата бе разясняване на новостите, свързани с комплексното административно обслужване /КАО/ и възможностите, условията и реда за подаване и получаване на документи по електронен път.

НАП Велико Търново
netinfo

На срещата присъстваха представители на всички десет общини на територията на област В.Търново, както и експерти от НАП В.Търново – М.Кънчев, заместник директор на ТД, С.Славов, ИД на дирекция „Контрол“, служители от дирекция „Обслужване“ и др. Срещата беше открита от проф.д-р Любомира Попова, областен управител, която предостави думата на г-н Здравков да насърчи използването на пакета електронни услуги, предоставяни от приходната агенция.

Новите електронни услуги целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи в страната и търсеният ефект е по-гъвкава администрация за по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми. Те са предназначени за всички администрации, като възложители по ЗОП или на компетентни органи по КАО.

Експертите запознаха участниците с електронните услуги, които предоставя НАП на гражданите и бизнеса, чрез ПИК, с електронен подпис и със свободен достъп. Особено внимание обърнаха на реда и условията за електронно подаване на искане за издаване на удостоверения за наличие или липса на задължение от възложител по ЗОП.

Новите електронни услуги вече са достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) Те позволяват подаване на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 10 от ДОПК от възложител по ЗОП и на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал.11 от ДОПК от компетентен орган по КАО.

Срещата премина под формата на дискусия, като участниците задаваха въпроси,  свързани най-често с КЕП, на които отговориха експертите от НАП. Беше обсъдена и кампанията на оперативния контрол, която провежда великотърновската дирекцията.