Наградиха треньори и състезатели по хандбал за годишнина на Федерацията
Наградиха треньори и състезатели по хандбал за годишнина на Федерацията / Личен архив

Единайсет треньори, състезатели, деятели и съдии от региона бяха наградени в чест на 55- ата годишнина на Българската федерация по хандбал. Това стана на стилно тържество в Тера мол – Габрово, което беше уважено от над 120 личности свързани с хандбалата игра в България. За втора поредна година президентът на БФХ Росица Бакърджиева се постара да събере на едно място голяма част от елита на този спорт и да отдаде нужното внимание на заслужилите.

Сред отличените за сериозен принос в развитието на родния хандбал треньори бяха Йонко Стоянов и Йонка Генчева от В. Търново. Президентът на „Етър- 64” Атанас Атанасов и един от основателите на хандбала в старатае столица- Кирил Грозданов, бяха наградени заедно с други заслужили деятели.

Специално внимание в церемонията беше отделено на националния отбор за жени до 20 години, който постигна най-сериозния успех за родния хандбал през 2013-та, спечелвайки междуконтиненталния трофей от турнира „Challenge trophy“ в Монтерей (Мексико). Възпоменателни статуетки получиха всички момичета от тима, сред които великотърновките Станислава Димитрова и Петя Кръстева и свищовлийката Лора Сарандева.

Реферите също не бяха забравени. За издигане авторитета на българското съдийство, заедно със свои водещи колеги  бяха отличени Иван Костов от Горна Оряховица и Росица Димкова от старата столица.

Най-добрите състезатели при мъжете и жените от родното първенство за 2013-та не бяха класирани, а попаднаха в своеобразни отбори на звездите. В този на дамите от нашия регион намериха място Зоя Стефанова „Етър 64”, Лора Сарандева „Нове- 99” /Свищов/ и Нина Стефанова „Левски 1920” /Стражица/.