Над 2000 изпълнители и участници идват за Националния конкурс Заблеяло ми агънце
Над 2000 изпълнители и участници идват за Националния конкурс Заблеяло ми агънце / DarikNews.bg, архив

Над 2000 изпълнители и участници ще се включат във второто издание на Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце". Събитието е част от Националния сбор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до село Арбанаси.

Конкурсът е за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони в България. Патрон на фестивала е министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Фолклорната надпревара ще се провежда на две сцени на 3 май от 12,30 до 18,00 ч. и на 4 май от 10,00 до 18,00 ч. В раздел "Народно пеене" в категория "Индивидуални изпълнители" ще се представят 118 участника, а в категория "Камерни състави и групи" - 45 състава със 644 участника, от които 8 трупи са на възраст под 18 години. 43 състава с над 990 участници ще мерят сили в категория "Танцово изкуство". 12 от фолклорните групи са от деца и младежи. 42 са изпълнителите в раздел "Народни инструменти", а 14 са подадените творби в раздел "Словесен фолклор".

Тази година в Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" ще има три нови раздела - "Гергьовденски обреден хляб", в който ще се представят 16 участника с 42 обредни хляба; "Геги и хурки" с 12 участника и 33 експоната и раздел "Нарисувай", за който са получени 139 тематично свързани с овчарството и празника Гергьовден творби от 132 деца и младежи.

За Голямата награда на "Националния събор на овцевъдите", посветен на 100-годишнината от рождението на известния народен певец Борис Машалов, ще се борят 43-ма участника в конкурса. Награждаването и гала-концертът на победителите във фолклорния конкурс ще е на 6 май от 12,30 до 18,30 ч.

В дните на събора ще бъдат представени и характерните танци и обичаи на общностите в България, свързани с овцевъдството - армъни и каракачани и фолклорна програма на ансамбъл от Грузия. Всяка вечер ще приключва с изпълнения на нестинари и народни веселби.

От 3 до 6 май край Петропавловския манастир ще има изложения на различни видове животни и млечни продукти, атрактивни фермерски състезания, кулинарни шоута, алея на занаятите, народни борби и др.