Над 200 семейства се включиха в първия Фамилатон в Г. Оряховица
Над 200 семейства се включиха в първия Фамилатон в Г. Оряховица / снимки: Община Горна Оряховица

Над 200 семейства се включиха в първото издание на "Фамилатон" в Горна Оряховица. Празникът в първия ден на есента се проведе в парк „Градска градина" и събра стотици почитатели на спорта и забавленията. "Фамилатон" се организира за първи път от Община Горна Оряховица в партньорство с Асоциация "Родители", Сдружение Горнооряховски младежки парламент и Сдружение Младежка толерантност. На официалното откриване на празника изпълнителният директор на Асоциация "Родители" Александър Куманов връчи на зам.-кмета Йорданка Кушева специална харта за асоциирането на Горна Оряховица към движението "Фамилатон".

"Фамилатон" е празник на семейството и спорта. Вече четири години Асоциация "Родители", заедно със своите партньори, превръща един ден в празник, който се провежда в Южния Парк и представя на хилядите си гости многобройни алтернативи за прекарване на свободното време. С годините движението се разраства, а от тази година, към семейството на "Фамилатон" се присъедини и Горна Оряховица. Концептуално форматът се основава на три основни принципа: движение, семейство, екологичен начин на живот.

Над 200 семейства се включиха в първия "Фамилатон" в Г. Оряховица
netinfo

В първия слънчев есенен ден събралите се в парк „Градска градина" семейства имаха възможността да се включат в разнообразни спортни, развлекателни прояви, познавателни игри и да попълнят анкети с екологична тематика. Организаторите бяха осигурили много награди, изненади и приятни емоции.

Всяко семейство, което искаше да участва, получаваше карта за местата, в които бяха разположени ателиетата с възможност за поставяне на печати. Печатите се поставяха при изпълнение на дадената задача в ателието. Събралият всички печати участваше в томбола за награда. Картата за участие се получаваше в ателие „Намери ни, научи се и спечели!"

В ателие „Бъди екологичен"срещу предаване на стари батерии и малко късмет, участниците получаваха награда. С интерес децата хвърляха зарчета в играта „Флашко в страната на спамчетата", която е създадена от Асоциация „Родители" и Националния център за безопасен интернет. С нейна помощ малчуганите преминават през различни ситуации в мрежата и се запознават с основните правила за безопасност в интернет, с възможните решения и места, където могат да получат подкрепа, ако попаднат на нещо нередно.

Над 200 семейства се включиха в първия "Фамилатон" в Г. Оряховица
netinfo

В ателие „Пъстър свят" участниците се учиха да правят животни от балони, а в ателие „Мисли бързо, решавай бързо, бъди пръв" родителите имаха възможността да наблюдават как децата им разсъждават логически. Голям бе и интересът към ателие „Боди арт", където участниците рисуваха с безвредни боички, а в ателие „Оригами" се учиха да правят фигури от хартия без да ползват ножичка. В ателие „Обличане в цветове" децата и техните родители овладяваха техниката „декупаж", а в ателие „Фантазия" сами си изработваха бижута.

Любителите на велосипедния спорт пък имаха възможността да се включат в специално организирано колоездачно състезание. Оказа се, че в Горна Оряховица те съвсем не са малко. Във велосипедната надпревара взеха участие над 70 ученици от ОУ „Иван Вазов", ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", ОУ „Св. Паисий Хилендарски", СОУ „Вичо Грънчаров" и СОУ „Георги Измирлиев". Имаше и състезание с чували, в което се включиха над 30 деца. Най-малкият участник в тази надпревара бе 4-годишният Константин Бакалов.

След толкова много участия, състезания и надпревари имаше и много награди, лакомства, сувенири, екологични чанти, стипендии за езиково обучение, ролери, а голямата награда-чисто нов велосипед се падна на Николай Айнаджиев.

През целия ден на различни сцени в парка за доброто настроение на всички присъстващи имаше подготвена и интересна културно-музикална и спортна програма. Участие в нея взеха солистите на ВС „Нова музика" Лия Любенова, Бетина Куцарова, Мила Тодорова, Александър Люцов, с вокален педагог Аделина Колева; клуб по спортни танци „Ксани денс" с треньор Николинка Колева; Мажоретен състав при СОУ „Вичо Грънчаров" с ръководител Розалия Нанкова; МТ „Алтернатива", с ръководител Симеон Христов; спортните клубове: таекуондо клуб „Хемус" с треньор Румен Димитров и спортен клуб по акробатика „Локомотив" с треньор Здравко Великов.