Над 20% е очакваният ръст в туристическата индустрия във В. Търново
Над 20% е очакваният ръст в туристическата индустрия във В. Търново / netinfo
В Международния ден на туризма, всеки посетител на крепостта Царевец получи грамота, с която символично се обявява за „Гражданин на Старопрестолния град”. Грамотите връчваха символичните цар и царица на историческото място.
През новия туристически сезон всички гости на крепостта ще могат да получат Старопрестолна грамота, върху която са изписани търновските владетели и патриарси, както и имената на светците, покровители на Старата столица. Тя ще бъде подписана от кмета на Велико Търново.
Туристически сезон 2007 е изключително успешен за Велико Търново и региона, а очакваният ръст в туристическата индустрия е около 20%, каза кметът д-р Румен Рашев. На територията на Велико Търново има 95 хотела, къщи за настаняване, хостели и пансиони. Местата за настаняване в хотелите са над 2500.
Платените туристически такси към 1 август са в размер на близо 35000 лева. През музейните обекти са преминали над 270000 туристи като 115000 от тях са посетили крепостта Царевец, която е и най-предпочитаният от гостите на града обект.
С над 30% са се увеличили туристите, които са платили, за да гледат аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. Техният общ брой е 10900 за първите осем месеца на годината, съобщи д-р Румен Рашев. Повече чуйте в прикачения файл.

През последните 8 години има трайна тенденция на увеличаване на броя на туристите, посетили В. Търново и Арбанаси. Според прогнозите на специалисти, през следващите 10-15 години Старата столица и региона ще бъдат посетени от близо 3 млн. български и 1 млн. чуждестранни туристи.