На обновени паркове се радват в Г. Оряховица
На обновени паркове се радват в Г. Оряховица / Дарик нюз

Ръководителят на Управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие" Деница Николова, кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов откриха обновения парк „Христо Ботев" в града. Паркът бе изграден в първия етап от проекта на Общината „Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица", финансиран по „Регионално развитие" с над 3, 9 млн. лв.

Проектът стартира през 2009 г. и обхвана парковете «Пролет» и «Христо Ботев», пешеходната зона, съчетана със зелени площи и място за отдих в  кв. „Гарата", реконструкцията на пешеходната зона между кв."Пролет" и кв."Гарата", изграждането на рампа за достъпна среда пред източния вход на сградата на общинската администрация и на интегрирана система за наблюдение и контрол в обектите. Със свършеното по проекта на практика бе подобрена жизнената среда в Г .Оряховица, като  три от парковите зони в града са превърнати в приятни и спокойни места за отдих и почивка, осигурен е по- добър  и безопасен достъп на гражданите от крайния квартал „Гарата" до кв „Пролет" и обратно, както и до жп гарата, равен достъп  на лицата с физически увреждания до предлаганите административни услуги. Със засадените дървета и храсти пък са подобрени екологичните условия в общинския център.

До 5 млн. лв. за зелена и устойчива градска среда може да получи всяка едно от 36-те големи общини у нас по нова схема на Оперативна програма „Регионално развитие", информира Деница Николова. За да бъде разкрита схемата обаче, Управляващият орган трябва да осигури средства, спестени по други схеми на „Регионално развитие". Самата Николова изрази надежда, че това ще стане, тъй като общините вече проявяват интерес към новата възможност да подобрят градската си среда. Финансирането ще бъде насочено точно към големите общини, защото в тях живее над 70% от населението, обясни тя.