/ netinfo

На 15 септември ще се проведе последната за сезона „Семейна събота” в горнооряховския музей. През цялото лято малки и големи посетители научаваха нови неща от родната история, опознаваха различни експонати, състезаваха се и се забавляваха заедно.

Всяка събота посетителите откриваха нов музеен предмет в играта „Експонатите разказват”. В творческите ателиета „Езикът на знаците през вековете” бе показано многообразието от символи при музейните експонати.

Макет на праисторически вертикален стан показват в горнооряховския музей

Представени бяха различните знаци върху шевиците, плетивата, пафтите, просфорите и археологическите находки. Гостите имаха възможност да се върнат назад във времето – да се запознаят с антични и средновековни оръжия, да работят с праисторически вертикален стан. Деца и родители заедно месиха, тъкаха и плетоха в тематичните работни кътове. Стотици доброволци се включиха в инициативата за почистване на новооткритите находки от Ряховец.

В последната „Семейна събота”, непосредствено преди училището да се върне ежедневието на децата, музейният екип е подготвил един малък забавен празник, озаглавен „Музеят е Ваш”. Изданието на 15 септември ще бъде оригинално и много интересно. Финалът на играта „Експонатите разказват” ще разкрие търсената през цялото лято дума.

Исторически музей-Горна Оряховица отново събира доброволци за почистване на находките от Ряховец

Веднага след това участниците през сезона ще имат обещаната възможност сами да представят своя любим музеен предмет. Посетителите ще имат пълна свобода да изберат вариант на презентация – рисунка, снимка, гатанка, разказ, мултимедия или друг начин.

Всички участници ще получат специални награди от Исторически музей-Горна Оряховица. Работното време на музея през тази събота ще бъде от 10.00 до 17.00 часа със свободен вход за всички посетители.