Министър Божидар Димитров се среща с бесарабски българчета във В.Търново
Министър Божидар Димитров се среща с бесарабски българчета във В.Търново / Sofia Photo Agency

Министърът на българите в чужбина Божидар Димитров ще се срещне във Велико Търново с деца на бесарабски българи. Инициативата е на Фондация Българска Памет и се организира по повод Деня на бесарабските българи - 29 октомври. Срещата ще започне от 16,30 ч. в аулата на Великотърновския университет. На нея са поканени и студенти от общностите ни зад граница.

150 бесарабски деца гостуват в България по покана на Фондация Българска Памет. Те участват в традиционния образователно-развлекателен семинар в Гранд Хотел Варна за ученици от училища с български състав от диаспората в Украйна. От началото на 2008 г., в рамките на инициативата, фондацията е дала възможност на повече от 800 деца от Бесарабския регион да посетят България и да се запознаят с българските традиции, история  и обичаи, както и със специалните възможности, които за тях предлагат българските висши учебни заведения.

Историческият цикъл лекции бе открит на 25 октомври с темата „Българските исторически общности зад  гранца" от доц. Пламен Павлов -  преподавател по средновековна история във Велокотърновския университет  и член на Консултативния съвет на фондацията.

По време на едноседмичния престой за децата са предвидени и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, където традиционно програмата завършва с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина", специален жест на община Велико Търново към гостите от Бесарабия.