Магазин, канализация и ремонт на църквата искат жителите на Самоводене
Магазин, канализация и ремонт на църквата искат жителите на Самоводене / netinfo

Самоводене да получи подкрепа, за да се развие и като туристическо селище, поискаха местни жители в приемната на общинските съветници от ГЕРБ д-р Петя Илиева и Александър Нанков. По думите на хората, в селото има уникален архитектурен комплекс от 1834 год., включващ килийно училище, камбанария и библиотека. През 1978 год. комплексът е обявен за паметник на културата.

До момента обаче този обект не е бил развит, така че да бъде включен в туристическите маршрути. Ако това се случи, селото ще се съживи, а архитектурният ансамбъл ще бъде добре поддържан, смятат самоводчани. Съветниците от ГЕРБ да обсъдят този въпрос с общинския кмет Даниел Панов, който има афинитет към културно- историческите ценности, настояха още хората.

Действащата черква на Самоводене „Св. Ирина" се е пропукала заради свлачище, алармираха в приемната на съветниците от ГЕРБ. На дневен ред бе поставен и проблема с изчерпания лимит на гробищния парк. По оценка на местния кмет гробището трябва да се разшири с 12 дка. На Самоводене е нужен и парк с детска площадка, категорични са хората. Според тях подходящ за такава зона за игра и отдих е теренът между Клуба на пенсионера и битовия комбинат.

Сред най-сериозните проблеми на Самоводене е канализацията, която не отговаря на изискванията да има утайници и пречиствателна станция. Отпадните води на селото се изливат р. Раковец, а от там - в Янтра.

Необитаема постройка върху общинска земя, собственост на РПК, да бъде отдадена под наем чрез търг, предложиха посетители в изнесената съветническа приемна. На мястото да има хранителен магазин, е желанието на живеещите в отдалечената местност „Бялата пръст". Според тях около 400 възрастни хора са принудени да вървят по 2 км. до центъра на селото, за да пазаруват продукти от първа необходимост.

В момента в Самоводене тече подписка срещу русенска каменоделна фирма, заявила намерение да изграждане каменна кариера на територията на селото, стана ясно по време на приемната. Хората търсят съдействие от Общинския съвет да не дава такова разрешение.

Приемните на местните парламентаристи от ГЕРБ продължават по график, като следва на 10 май с жители на общината да се срещат Деян Хаджийски и Тихомир Георгиев. Приемната ще се проведе от 17.30 ч. в областния партиен офис на бул. "България" във В. Търново.