театър
театър / netinfo
В навечерието на своята 20т-а годишнина Театър ВЕСЕЛ изпрати 2017 година с динамика и спектакли, представени не само в старата столица и България, а  и на международни сцени на два континента.                                                                                          

театър
netinfo

Театралите от ВЕСЕЛ, с активната подкрепа на Община Велико Търново, отбелязаха и 5 години от началото на проекта „Съботни спектакли за семейна публика” на сцената на НЧ „Искра”. Над 130 представления са изиграни за любителите на кукленото театрално изкуство.

Повече от 10000 зрители не само от Велико Търново, а и от областта, са посетили камерните спектакли за деца и техните родители. Уникалният феномен – куклен театър – провокира не само детската аудитория, но и възрастните. ВЕСЕЛ успя да спечели за каузата на театъра зрители от 3 поколения – баба и дядо, мама и татко, децата…

Богатият репертоар даде възможност за среща не само с актьорите на Търновския куклен театър, а и с артисти от цялата страна. Театър ВЕСЕЛ посрещна на сцена в старата столица куклените театри от Бургас, Варна, Габрово,Пловдив, Русе, Сливен,Ямбол,Търговище, Хасково, Шумен, Стара Загора.                                      

театър
netinfo

театър
netinfo

В началото на 2017 ВЕСЕЛ получи покана за участие с версията на английски език на моноспектакъла „Не се предавай!” в Международния фестивал  „CARAVANA POVEŞTILOR”(подкрепен активно от Община Брашов).

С това заглавие Веселин Василев получи номинация за най-добър актьор в Лодз (Полша) през 2016 г. и Награда за най-добър детски спектакъл в Борнео (Малайзия) през 2015 г. Театрали, критици и гости на Брашов оцениха високо работата на българската трупа и на постановъчния екип на „Не се предавай!”.

Директорът на фестивала „CARAVANA POVEŞTILOR” Михаела Солочану сподели, че Театър ВЕСЕЛ вече е и част от историята на Театър „АРЛЕКИНО”. Търновският театър през 2015 г. участва в първото издание на феста, когато с огромен успех изигра „Храбрият оловен войник“, а през 2016 – „Принцесата и граховото зърно”.                                                                                            

театър
netinfo

Представянето на Театър ВЕСЕЛ в „EXPO 2017 WORLD PUPPET CARNIVAL“ в столицата на Казахстан бе друга важна изява на формацията на световна  театрална сцена през 2017. Проектът за участие на търновския театър се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” ( „Мобилност”).

В конкурсната програма бяха включени театри от 6 континента. От над 1 000 заглавия,  кандидатствали за официалната състезателна програма, са избрани около 80. С „Не се предавай!” на Театър ВЕСЕЛ беше открита фестивалната надпревара в Астана.

Емоционалната публика от деца, театрали от цял свят и жури високо оцени българския спектакъл. Своите адмирации към търновския екип поднесоха проф.Куралай Ешмуратова, проф.Стивън Риц, представители от Посолството на Р България в Казахстан, актьори и зрители.

Българският спектакъл получи номинация за режисура (реж. Веселин Василев) и номинация за детски спектакъл, но най-ценният приз за Театър ВЕСЕЛ е Наградата на детската публика, с която бе удостоен.                                                                                                                                 

театър
netinfo
д

С „Телефон 112…Позвъни!” търновските кукленици,съвместно с Областна администрация - Велико Търново, се включиха в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно”.След спектакъла всички желаещи – малки и големи – участваха в инициативата около паметника „Асеневци”. Това бе емоционално преживяване за децата след срещата им с героите от спектакъла.

Театър ВЕСЕЛ бе част от фестивала „Нощ на Самоводската чаршия” – събитие, организирано от Община Велико Търново и ТИЦ „Царевград Търнов”. Куклениците участваха с версия на спектакъла „Не се предавай!”.

Последваща изява бе в поредното издание на „Нощ на театрите” с култовото представление „Храбрият оловен войник”, което е в репертоара на театъра повече от 15 години и е донесло изключително много награди – не само в България, но и по света.                                                             

В Алба Юлия (стар римски и съвременен туристически град в красивата Трансилвания) бе последната международна изява на ВЕСЕЛ в театралния фестивал „POVESTI”, организиран от Куклен театър „ПРИКИНДЕЛ”.

Фестивалната публика аплодира с възторг и много вдъхновение търновските кукленици. Вече шести сезон в репертоара на Театър ВЕСЕЛ е румънската версия на представлението „Soldatelul de plumb” („Храбрият оловен войник”), което бе представено там.

Покани за участия с този спектакъл, както и с английския вариант на шоуто „Do not Give up!” („Не се предавай!”), отправиха продуценти на фестивали от Арад, Клуж, Екатеринбург, Алмати и Тунис.

Тези събития ще бъдат и част от изявите на Театър ВЕСЕЛ в неговия юбилеен двайсети артистичен сезон – 20 години, в които търновските кукленици доказаха своя висок професионализъм не само у нас, а и на световната театрална сцена.

През 2018 година Театър ВЕСЕЛ ще празнува с любимата си публика. Събитието ще е част от културната програма на Велико Търново в дните преди 22 март – Празника на града.