Кметът отговори на критиките на БСП
Кметът отговори на критиките на БСП / Дарик нюз, архив

Разбирам драмата, породена от една страна от стремежа и желанието, а от друга от невъзможността и неспособността на БСП и на господин Николай Илчев да формират и да защитят политическа теза, която съдържа смислена и градивна критика към управлението на Община Велико Търново.

Важен момент от разбирането какво всъщност представлява и какви са целите на така наречения „Доклад за социално - икономическата обстановка в Община Велико Търново" е признанието на авторите му, че „....акцентите от него /от Доклада/ ще се използват и като пропаганден момент в бъдещата кампания за парламентарните избори".

Става ясно колко, как, кога и защо раздираната от вътрешни противоречия общинска структура на БСП във Велико Търново е „загрижена" за развитието на общината и за начина, по който живеят съгражданите ни!

Срещу стабилния бюджет, реализирането на проекти за над 80 млн. лв. и очакване на одобрение на проекти за над 123 млн. лв. виждаме следните хилави, рехави и чисто политически „аргументи" :

-„Първата година се характеризира с пълно несъответствие между реално свършеното и медийното представяне".

От този „аргумент" изобщо не става ясно къде е несъответствието. Може би парковете са ремонтирани само на снимките във вестниците???Може би площад „Цар Асен І", Владишкият мост, църквата „Св. Св. Петър и Павел", манастира „Св. Иван Рилски" са ремонтирани, реставрирани и консервирани само в новините по телевизията??? Може би проекта за рехабилитация на ВиК мрежата и изграждането на къщичките от семеен тип за деинституционализация на децата от социални заведения се случват само по радиото??? Вероятно според БСП ремонта на стадион „Ивайло", проекта за нов стадион в Спортното училище и финансирането за нова многофункционална спортна зала се случват само в социалните мрежи???

-„Видно е, че настоящият кмет и неговият екип реализират проекти, свързани, подготвени и спечелени изцяло от предишното управление".

Като се изключи думата „изцяло" в изречението има известна дози смисъл и някаква степен на истинност. Да, част от проектите, които се реализират в момента са подготвени от предишният мандат. Ако БСП не желаят да има устойчивост и приемственост да имат доблестта да го заявят открито. Ако БСП иска да се откажем от спечелените проекти и да върнем парите, защото те са спечелени от предният управленски екип на общината нека също да го заявят ясно и категорично. Ако искат да върнем заедно с наказателни лихви европейските пари, които облагородяват и благоустрояват града и селата ни нека го кажат открито. Заявявал съм, работя и ще работя за това да има устойчивост, стабилност и предвидимост в управлението на града и общината. Това е много важно както за съгражданите ни, така и за бизнеса и инвеститорите.

-„Ефективността на предлаганите административни услуги общината е класирана на 22-ро място, а по показатели на усвояване на евросредства на 18-то място".

Както е казал Йозеф Гьобелс „Половината истина е съвършената лъжа". Не знаем на какви агенции, изследвания и „класации" се позовава БСП, но е очевиден факт, че Община Велико Търново последователно работи по проекта „електронна община". Увеличават се броя на услугите, които могат да бъдат извършвани по електронен път.Община Велико Търново е на ПЕТО място в страната по усвояване на средства от европейски проекти - пропорционално на населението на общините.

В аргументите „елегантно е пропуснат факта, че Българска агенция за кредитен рейтинг преди броени дни в условия на криза повиши кредитният рейтинг на Община Велико Търново до ВВВ+, който е по- висок и стабилен от кредитният рейтинг на България!!!

-„Обществената поръчка на стойност  почти 50 000 лв.за изработване на нова структура на общината е напълно излишно разточителство".

Свободна държава сме и коментарите са свободни. Всеки има право на мнение и оценки, но е факт, че новата структура на администрацията е много добра, повиши се ефективността и експедитивността в работата на администрацията. Увеличи се броя на извършваните услуги, както и приходите от тях.

-„Налице е тенденция за влошаване финансовото състояние на общината". „Рязко нарастване парите за външни услуги". „Затруднения при обезпечаване на европроекти със собствени средства". „Има тенденция за свиване на общинския бюджет".

Няма цифри, няма факти, има политическо говорене, опит да се формулира политическа теза, която става за „дъвкане" в кампания за предстоящите парламентарни избори. Как подобно безобразно говорене може да се отрази на изпълнението на бюджета, на реалният и потенциален инвеститорски интерес очевидно са „подробности" за БСП. Важно е да има щедро предлаган популизъм, хвърляне на обвинения с лека ръка без оглед на последствията.

-„Община Велико Търново е сред общините с най- високи местни данъци и такси".

Не става ясно как БСП си представя да има едновременно ниски данъци и такси, голям бюджет, огромна инвестиционна програма, много пари за улици, за болници, за социални услуги...Разбира се, че не е възможно, разбира се, че това говорене е просто част от типичният популизъм.

-„Търговските общински дружества са на минус 625 000 лв „.

Текущият финансов резултат на всички общински дружества за първите 9 месеца на годишна база е - 482 000 лв., а не цитираната от БСП стойност от 625 000 лв. Те разбира се „случайно"  са пропуснали да споменат факта, че за същият период на 2011 г. загубите на същите тези дружества са 1 268 000 лв. Намалението на негативните финансови резултати е близо 3 ПЪТИ!!! Очевидно е, че общинските дружества се управляват по- добре и имат относително по- добри резултати от миналата година, но този факт липсва в „анализа" на БСП, .защото не обслужва популистката им политическа теза.

- „На остра критика са подложени състоянието на пътната инфраструктура, политиката по отношение на социалните жилища, клошарите по улиците са се увеличили, както и броят на кражбите, и тежките престъпления, в това число на убийствата".

Ето емблематичен пример за това как се работи против авторитета, престижа и доверието към велико Търново. Ако човек чете този „анализ" без да е жител на Велико Търново и без да е идвал в старата столица може да остане с впечатлението, че току що е имало гражданска война, ураган или друг обществен или природен катаклизъм. Библейският Апокалипсис бледнее и изглежда като детска приказка пред описанието на ситуацията  във велико Търново през 2012 г. от популистката гледна точка на БСП месеци преди първият в съвременната история на България референдум и месеци преди парламентарните избори.

Ако мога да си позволя да се обърна с апел към Ръководство на БСП във Велико Търново той звучи така : «Имате право да не харесвате мен!Имате право да не харесвате ГЕРБ! Нямате никакво право да  жертвате възможностите и перспективите пред Община Велико Търново, за да обслужите личният си, групов и партиен интерес. Не се опитвайте да преодолеете вътрешнопартийните си скандали с опит да изнесете скандала навън! По този начин няма да спечелите общественото одобрение и доверие!

ДАНИЕЛ ПАНОВ

Кмет на Община Велико Търново