VT
VT / netinfo
Предложението е към бъдещите народни представители да се вслушат в призива на родолюбиви търновци
22 март да бъде обявен за ден на българския дух предложи на празника на Велико Търново кметът на старата столица инж.Даниел Панов. „В началото на 20 век водени от най – чистите идеи за родолюбие търновци издигат идеята 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух. По чисто идеологически причини след 1944  година  комунистическата власт изтрива този празник от българския календар. Той се завръща в народната ни памет през 70-те години на 20 век  благодарение на родолюбивата инициатива на граждани от квартал Асенов в нашия град”, заяви в празничното си слово пред жителите и гостите на града Даниел Панов. „Позволявам си да се обърна към всички бъдещи народни представители в 44  - тото Народно събрание,  да приемат предложението на Великотърновци 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух. Нека да последват примера на онези великотърновци и държавници, които включиха в националния календар Деня на Независимостта на България 22 септември. С този дълбоко родолюбив жест ще докажете, уважаеми бъдещи народни представители, че разбирате желанието на всички български граждани да пазим свято и ревностно народната си памет. Да почитаме приноса и постиженията на предците си и да учим децата си да пазят своята българска идентичност, своята гордост и достойнство, че са българи”, призова още Панов.
 

VT
netinfo


 
Велико Търново е уникален град, който има хилядолетна история., исконни ценности и неповторима атмосфера. На 22 март всички ние имаме удоволствието да честваме поредица от ключови събития и традиции не само за нашия град, но и за България. Преди 787 години славният български цар Иван Асен Втори побеждава в битката при Клокотница и превръща Търново и България в значим политически,  военен, дипломатически, културен и духовен център в Югоизточна Европа. В чест на победата владетелят заповядва да бъде въздигнат из основи и стенописан  храмът „Св. 40 мъченици”. А в него е поставена каменна колона с надпис, останала в историята ни като Асеневата колона. Преди 139 години славните ни предци в първата година на третата българска държава  избират този ден за празник на старата българска столица. В зората на този празник търновци го приемат и за ден, в който всички отдаваме дължима почит и уважение на благодетелите на нашия град. И днес споменаваме имената и заслугите на тези хора с  принос за развитието и просперитета на Велико Търново, припомни още кметът на старопрестолния град. Той се обърна с благодарност към всички великотърновци, които работят за отстояване престижа на старата българска столица.


VT
netinfo


 
Празникът започна още в ранните часове на днешния ден с камбанен звън и Празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“ в емблематичната за Велико Търново църква „Св. 40 мъченици” в квартал Асенов. В двора на църквата бяха поднесени цветя на саркофага на цар Калоян. Празникът продължи с декламиране на текста от Асеневата колона и слово на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. Последваха Водосвет  и благослов за здраве, както и поръсване на представителната част на Национален военен университет „Васил Левски” и на знамената на Велико Търново. От двора на църквата към центъра на града  тръгна Празнично шествие с портретите на благодетелите на града.  
 

VT
netinfo

 

Пред сградата на Общината тържествено бяха издигнати знамената на България, Европейски съюз и Велико Търново, докато звучаха Химнът на България, Химнът на Европейски съюз и химнът на Велико Търново. В небето полетяха лилави балони.
 

VT
netinfo

 

След словото на кмета на Велико Търново и благослов на Великотърновския митрополит Григорий, за празнуващите великотърновци и гости на града започна празничан концерт. Да уважат празника на старопрестолния град дойдоха много гости,политици, общественици.

Проявите за празника продължават през целия ден, а кулминацията е Аудио визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” и празнични илюминации.