Клод Мораес: Заедно с Цветан Цветанов успяхме за пръв път да въведем национален контрол върху Европол
Клод Мораес: Заедно с Цветан Цветанов успяхме за пръв път да въведем национален контрол върху Европол / netinfo
За първи път националните парламенти ще могат да осъществяват ефективен контрол върху дейността на една от най-важните агенции на ЕС-Европол, решиха в София участниците в европейската Съвместна група за парламентарен контрол на агенцията.

Срещата съпредседателстваха Цветан Цветанов, който в Народното събрание представлява Великотърновска област и ръководи Комисията по вътрешен ред и сигурност, заедно с Клод Мораес - председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Заедно с г-н Цветан Цветанов ние успяхме за пръв път да направим така, че да има национален контрол върху Европол“, заяви пред български журналисти Клод Мораес. По думите на Мораес това решение за национален контрол на агенцията е знаково: „Бори се с организираната престъпност, противопоставяйки се на престъпните опасности, които застрашават хората, но също и на тероризма, заплахите в интернет.

Все неща, които гражданите на ЕС намират за опасни сега. Затова се нуждаем от агенция, която е добре управлявана, добре финансирана, но също се е концентрирала върху тези заплахи. За българското европредседателство, за българското правителство това е наистина голям успех. В европейския парламент работихме в тясно сътрудничество с българското правителство, за да се случи тази регулация на Европол“, обясни Клод Мораес.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов коментира, че така се гарантира пълна прозрачност, каквато очаква всеки гражданин от европейските институции. По думите на Цветан Цветанов, за сигурността на ЕС е важно да не оставяме „бели петна” на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и създаване на зони за влияние на други фактори на геополитическата карта.

Председателят на вътрешната комисия и на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов заяви също, че регионът на Западните Балкани има и прагматично значение по отношение на борбата с контрабандата, борбата с трафика на хора, превенцията на радикализацията.