Изложба „Алкохол & Амбалаж” гостува в Исторически музей – Правец
Изложба „Алкохол & Амбалаж” гостува в Исторически музей – Правец / netinfo

Горнооряховският музей ще представи в Исторически музей-Правец своята мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж”. Изложбата, която е част от популярната поредица „Пороците”, бе открита на 16 ноември от 17.30 часа.

В „Алкохол & Амбалаж” музеят е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. 

В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание.

Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка. 

За втори път в изложбата ще се включат и художниците от сдружение „ГОАРТ”. В допълнителен експозиционен пояс те ще представят собствени картини, свързани с „порочната” тематика. „Алкохол & Амбалаж” ще остане в град Правец до края на месец януари 2018 г.