Избраха имена на аулата и още 20 университетски зали
Избраха имена на аулата и още 20 университетски зали / DarikNews.bg

Аулата на Великотърновския университет вече ще носи името "Патриарх Евтимий". Решението бе взето от Академичния съвет на вуза, който утвърди имената на още 20 университетски зали.

Студентите вече ще слушат лекции в аудитории, които носят имената на Константин Преславски, Йоан Екзарх, Григорий Цамблак, Теодосий Търновски, Александър Бурмов, проф. Станчо Ваклинов, проф. Русин Русинов, проф. Георги Димов. Математиците кръстиха две зали на Джон Атанасов и акад. Борислав Боянов.

В Пети корпус, където са лекциите на юристи и педагози, има наречени зали на трима академици - Димитър Михалчев, Васил Хаджистоянов Беров и Михаил Поповилиев, както и на двама професори - Марин Люлюшев и Димитър Павлов и една на доц. д-р Маргарита Каменова.

Музеят във Факултета по изобразителни изкуства се нарича „Доц. Янаки Манасиев", една от залите е на името на проф. Александър Терзиев. Художниците ще рисуват и в две ателиета, наречени на професорите Васил Стоилов и Ненко Маров.

Някои от аудиториите са носили тези имена и през годините, но след ремонти и промени в университета, информацията е била изгубена. Сега Академичният съвет на ВТУ решава да припомни имената на създатели на университета и негови бивши ректори, както и на духовни будители и книжовници от българската история.