Община Свищов
Община Свищов / netinfo
За втора поредна година Национален клуб „Традиция“ ще проведе историческа възстановка „Форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов“ в местността "Паметниците". Събитието ще започне в 10.30 часа на историческото място, където през 1877 година руската дунавска армия е стъпила на българска земя.

„Идеята е тази година възстановката да бъде малко по-разширена и по-мащабна от миналогодишната. Тя беше посрещната с  голям интерес от хората и мислим, че ако я развием ще бъде още по-атрактивна и ще има още по-голям интерес към нея“, обясни  Росен Маринов, директор Дирекция "Култура и културно наследство" в Община Свищов.

Община Свищов организира транспорт до местността „Паметниците“ за годишнината от Освобождението на града

Утре от 19.30 часа на площад „Алеко“, пред сградата на Община Свищов, ще се състои концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България под надслов „140 години свободен Свищов“, а от 21.00 часа ще се проведе церемония-спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част.
 
Кулминацията на тържествата ще бъде на 27 юни, а честването на 140 години от Освобождението на града ще бъде под патронажа на президента Румен Радев. Празничната програма ще започне в 10.00 часа в църквата „Св. Троица“ с молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. От 11.00 часа на Братската могила в местността "Паметниците" ще е панихидата за загиналите в Руско-турската освободителна война  (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов, а от 11.20 часа отново на същото място ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите войни.

Точно в 21.00 часа на площад „Алеко“ жителите и гостите на крайдунавския град ще могат да се насладят на тържествена заря-проверка по повод 140 години от Освобождението на Свищов.