Испански полярен изследовател представя своя книга във В. Търново
Испански полярен изследовател представя своя книга във В. Търново / netinfo

Испанският полярен изследовател и писател Хавиер Качо ще представи във Велико Търново книгата си "Амундсен-Скот: дуел за Антарктида". Срещата с автора ще бъде от 17,30 ч. в Ритуалната зала на Общината, където ще присъства и ръководителят на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Хавиер Качо ще сподели с публиката емоциите си от битката със суровите условия на Южния полюс, които не прощават и най-малката грешка.

Неговата книга разказва за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже - Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята. Единият щял да се върне, за да спечели, другият - за да загуби; и двамата - за да намерят славата.

Драматичната история на първопокорителите на последния девствен континент на Земята е написана увлекателно, чете се на един дъх и неусетно зарежда човека както с интересни и полезни знания за онзи далечен континент, така и с поне частица от могъщия дух на героите.

През декември 2011 и януари 2012 г. се навършват сто години откакто Амундсен и Скот стъпват на Южния полюс - подвиг, който удивлява тогавашното общество и който несъмнено ще пробуди интерес и у съвременната общественост към историята на изследователската работа на Антарктида. Навършват се и 20 години от началото на българските научни експедиции на Антарктида.

Авторът Хавиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвърт век е свързана с Антарктида. Той е член на първата испанска експедиция до Антарктида 1986/1987 и оттогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база «Хуан Карлос I". Години наред сътрудничи на антарктическата програма, член е на испанския научен комитет за изследвания на Антарктида.

Наред с научната си работа той сътрудничи на аржентинското издателство „Салват" (издател на енциклопедии) с редица публикации и рецензии, участва в радио и телевизионни предавания. Автор е на книгата „Антарктида: озоновата дупка", написал е и няколко книги за детската аудитория, сред които „Приключенията на Пити на Антарктида", преведена и на български език.