Старата столица празнува 109 години Независима България (СНИМКИ)
Старата столица празнува 109 години Независима България (СНИМКИ) / netinfo
Днешният ден е един от най-великите в българската история, защото е ден на гордостта и самочувствието на българския народ. Това заяви пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя поясни, че не случайно в обръщението си на Царевец е заявила, че днес е ден, в който не трябва да се гледа само към миналото. Вицепрезидентът подчерта, че днес всеки един българин трябва да осъзнае себе си като патриот и да се почувства независим и свободен човек.

"Това е ден, в който всеки един държавник и политик у нас трябва да се замисли дали е на висотата на хората, на политиците, на държавниците, които преди толкова много години, през 1908-ма, са имали смелостта и волята да се опълчат срещу Великите сили, за да защитят Независимостта на отечеството, 30 години след получената свобода. Съвременната независимост означава свободни хора, със свободно мислене, които живеят в свят с  условия, осигурени от управниците, за да пребъде България". посочи Илияна Йотова.

Освен това вицепрезидентът подчерта, че съвременните свободни хора са активни и не се колебаят  дали и как да защитят суверенитета на държавите, в които живеят. По думите й те знаят интересът на страната си и едновременно с това са хора, които я водят в европейското семейство към справяне със съвременните предизвикателства. "Живеем в един опасен свят, с много рискове. Свят, който може да пребъде, но може и да затъне в по-големи проблеми и предизвикателства и днес , този свят има нужда от независими държави, които защитават своя суверенитет, могат да си партнират , за да имаме всички ние бъдеще“, отбеляза Йотова.