Вицепрезидентът Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова / БГНЕС
Огромна чест и вълнение за всеки български държавник е да говори пред българските граждани на този ден. Това заяви в обръщението си по повод 109-годишнината от обявяването на паметния акт във Велико Търново вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Тя припомни, че преди 109 години в църквата „Св. 40 мъченици“ – храмът, осветил възхода на Второто българско царство, е провъзгласена Независимостта на България. "Политически акт на съединените българи, Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ - така завършва Манифеста, с който е обявена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава. История трудна, изпълнена с поврати и оставила дълбоки белези в националната памет от преживените страдания и братоубийствени конфликти. История на гордост от националните възходи и на горчивина от допуснати грешки. История, която днес често ни разединява, която мислим и пишем противоречиво. Но има събития, които са призвани да бъдат темелите на българската нация. Съществуват дни на неоспорим триумф, на родолюбие, на отговорност за съдбината на държавата и на народа български", каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поясни, че Независимостта е един от редките символи на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи. По думите й 22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици. "Днес българската държава е изправена пред важни решения, които ще начертаят съдбините на страната ни, перспективите пред сънародниците ни, хоризонтите пред Европа и света. Българските граждани искат държавата ни да е силна, а институциите да работят за тях. Европа има нужда от решимостта на независими държави, партньори в изграждането на по-справедливо и по-сигурно бъдеще за децата. Денят на българската Независимост е празник, но Независимостта поставя съвременните български държавници пред истинско изпитание – да освободим всеки български гражданин от зависимостта на бедността, от грижата за качествено образование и здравеопазване, от мъката по напускащите родина наши деца, защото само истински независими граждани могат да отстояват и творят за в бъдещето независимата история на нашата красива държава", каза Илияна Йотова и поясни, че затова днес повече от всякога българските държавници трябва да са достойни за делото на Независимостта и да не забравят, че Независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ. "Затова, скъпи сънародници, позволете ми да Ви поздравя с деня на Независимостта така: Да живее българския народ, за да бъде България! Честит празник!", завърши словото си вицепрезидентът.