Язовир „Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово

Язовир „Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово
Язовир „Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово
Язовир „Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово. В това се увери на място комисия от общините Павликени и Летница, начело с двамата общински кметове инж.Емануил Манолов и д-р Красимир Джонев.

Заедно с тях бяха кметовете на село Бутово Станислав Теодосиев и на село Горско Сливово Иван Караиванов и хидроинженерът инж.Бойка Манчева и представител на „Напоителни системи“.

Язовирът се пълни от река Ломя и планинските й притоци, които в есенно-зимния сезон са с повишено ниво. Водосборната област му област е голяма. От миналата година е отдаден за стопанисване от частна фирма.

Присъстващите споделиха, че съществуват опасения, че предстоящото разкриване на кариера в непоследствена близост до язовира може да окаже влияние на съоръжението. На около 600м. фирма е получила концесия за разработване на кариера за варовик и инертни материали.

Жителите на близкото с.Горско Сливово са дали отрицателно становище по време на общественото обсъждане. Инициативен комитет е сигнализирал за проблемите, които взривовете могат да причинят.

Представители на Община Павликени участваха в огледа, за да успокоят жителите на село Бутово, че състоянието на язовира не е заплаха за селото. Притесненията на жителите са заради голямото наводнение през 2005г, когато под вода останаха 130 къщи, седем бяха напълно срутени, а около 50 – негодни за обитаване.