Голямото копаене на улиците приключи, ВиК Йовковци кани Общината за съакционер
Голямото копаене на улиците приключи, ВиК Йовковци кани Общината за съакционер / Дарик нюз, архив
Голямото копаене на улиците приключи, ВиК "Йовковци" кани Общината за съакционер
68606
Голямото копаене на улиците приключи, ВиК "Йовковци" кани Общината за съакционер
Голямото копаене на улиците приключи, ВиК "Йовковци" кани Общината за съакционер
  • Голямото копаене на улиците приключи, ВиК "Йовковци" кани Общината за съакционер
  • Голямото копаене на улиците приключи, ВиК "Йовковци" кани Общината за съакционер

ВиК „Йовковци” ООД е предложило на Община В. Търново да влезе в акционерното дружеството, съобщи Мариела Цонева– директор на дирекция „Общинско развитие”. Тя направи изявлението по време на брифинг, на който официално бе обявен краят на строителните дейности по водния проект. Предложението е отправено на базата на факта, че Общината е собственик на по-голямата част от водопроводната и канализационна мрежа, експлоатирана от дружеството.

За приключилия воден проект заместник-кметът Снежана Данева припомни, че общата му стойност след проведените тръжни процедури и извършените на 100% дейности, възлиза на 33 919 453,73 лв., съфинансирани от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет на РБългария.

„Реконструкцията на ВиК мрежата ще гарантира добрата и качествена работа на тази инфраструктура през следващите 40 години. За жителите на град Велико Търново това означава и намаляване на разходите, тъй като се редуцират загубите по водопреносната мрежа”, коментира Снежана Данева. В рамките на проекта бе изградена 3.60 км нова канализационна мрежа и също толкова бе реконструирана. Новоизградената водоснабдителна мрежа възлиза на 4.50 км, а реконструираната - на 5.40 км.

Основната цел на проекта е повишаване качеството, ефективността, ефикасността и екологичността на ВиК услугите в града.  В тази връзка са подобрени водоснабдителните и канализационните услуги за 62 000 жители на Велико Търново, увеличен е обемът на отпадъчните води, отведени към градскта прачиствателна станция с 1 780 000 куб.м годишно, намалени са загубите на вода от 70% на 20% за реконструираната мрежа, в резултат на намаляване на течовете в размер на 665 000 куб. м. годишно, информира заместник-кметът.

Чуйте я в първия звуков файл.

До 14 декември предстои ДНСК да приеме обекта и да бъде въведена в експлоатация новата мрежа, съобщи инж. Динко Кечев– ръководител проекта. Той добави, че строително-ремонтните дайности са приете на 100%, като отправените забележки, предимно по документацията, са отстранени напълно. До момента управляващият орган е възстоновил 22 106 351 лева, представено е искане за още 7 милиона лева, изпълнителите имат да получават още около 3,5 млн. лв. За преасфалтиране на улици във В. Търново има още около 740 000 лева и то ще продължи напролет.

Следващият проект на Община В. Търново за подобряване на ВиК инфраструктурата е в размер на 39 333 145 лева и вече е одобрен от оценителната комисия, добави Мариела Цонева. По него ще се реконструира пречиствателната станция и ще се гради колекторна мрежа.

Чуйте я във втория звуков файл.