Глобяват солено за наети на работа непълнолетни, има и осъден работодател
Глобяват солено за наети на работа непълнолетни, има и осъден работодател / netinfo
10 досъдебни производства са образувани в районните прокуратури във Велико Търново и Свищов за наемане на работа на непълнолетни без разрешение на Дирекция “Инспекция по труда”. Вече има и осъден работодател.

Той е свищовлия, съдържател на заведение, който е допуснал непълнолетен да работи след осем вечерта, без да уведоми за това Инспекцията по труда.

По случая съдът постанови парична санкция –глоба в размер на 600 лева.

Прекратени от прокуратурата са 3 преписки след предоставени материали по дознанието. По тези случаи работодателите няма да носят наказателна отговорност, но пред Дирекция „Инспекция по труда” – Велико Търново носят административно-наказателна отговорност с налагане на имуществена санкция от 1500 лв. до 5000 лв., а заради това, че са допуснали непълнолетните лица да работят в заведения като сервитьори и бармани след 20:00 ч., те се санкционират и с още една имуществена санкция от 1500 лв. до 5000 лв.

От началото на годината до края на месец юли работодатели са поискали 68 разрешения за наемане на непълнолетни лица. Заради възможни рискове на някои работни места, Инспекцията е направила 8 отказа да бъдат наети непълнолетни.

През юни и юли Дирекция “Инспекция по труда” – Велико Търново е извършила проверки в 25 предприятия в рамките на национална програма “Законосъобразно полагане на труд от лица до 18 години в малки и средни предприятия”, която е част от международна програма за премахване на детския труд към Международната организация на труда.

По-голямата част от проверките са направени съвместно със служители на РПУ В. Търново и РПУ Свищов след 20:00 часа.