Гледат на 21 септември делото за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект
Гледат на 21 септември делото за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект / Sofia Photo Agency

Окръжният съд във Велико Търново насрочи за 21 септември делото по искане на русенската Окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на кмета на Община В. Търново Румен Рашев и главния архитект Елена Абаджиева. Съдебното заседание ще започне от 11,00 часа и ще се гледа при закрити врата, тъй като в доказателствата се съдържат специални разузнавателни средства, посочват от Съдебната палата.

Искането за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект бе депозирано преди седмица в Окръжния съд в старата столица. Обвинението срещу двамата е за престъпление по служба и бе повдигнато на 14 септември миналата година по разпореждане на Върховна прокуратура.

С казуса се занимава русенската прокуратура, след като търновски магистрати си направиха отводи. Според прокуратурата кметът е облагодетелствал строителна фирма. С решение на Общинския съвет през 2005 година фирмата е получила парцел за строеж след проведен конкурс. Извън утвърденото от съветниците решение обаче е разрешено и построяването на жилищна сграда, като са предоставени около 8 декара повече на фирмата.

Русенският прокурор Кремена Колицова счита, че са налице доказателства за това, че присъствието на двамата обвиняеми на работните им места ще създаде затруднения при разкриване на обективната истина по делото. Според Колицова съществува реална възможност двамата обвиняеми да оказват въздействие върху важни свидетели с оглед на тяхната служебна зависимост.