Гергана Баръмова с бронз от отборната надпревара на Европървенството
Гергана Баръмова с бронз от отборната надпревара на Европървенството / снимка: Личен архив

Българският национален отбор по бадминтон се класира на трето на Европейско първенство за глухи, което се провежда в столичната зала "София".

В малкия финал нашите не оставиха никакви шансове на южните ни съседи от Турция и ги победиха с категоричното 3:0. За 20 минути великотърновката Гергана Баръмова срази Кайгин с 2:0 гейма, давайки и общо девет точки, а мъжката ни двойка Антов и Гетов се наложиха също с 2:0 над Урал и Озер. На двойки- жени Баръмова и Силвия Чапкънова финализираха българското надмощие 2:0 срещу Айгин и Кайгин.

Националите ни можеха да спорят и за златните медали, но на полуфиналите допуснаха загуба с 2:3 в оспорвана среща с вече европейските шампиони от Русия. Тянков започна със загуба от Ефремов 0:2, а Колицова върна интригата с победа с 2:0 над Галкина.

Тянков пак се препъна, но този път в тандем с Жеков от руската двойка Карпов Ефремов 0:2 Баръмова и Чапкънова отново възстановиха равенството с успех с 2:0 над Штайгер/Герасимова, но в решаващия мач при смесените двойки Жеков и Колицова отстъпиха с 0:2 пред Карпов и Штайгер. Така в отборната надпревара Гергана Баръмова завърши без загуба на сингъл или на двойки- жени. От вчера започнаха индивидуалните изяви на бадминтонистите и ако великотърновката повтори изявите си ще донесе злато на България.

Русия спечели отборната надпревара с 3:2 в оспорван мач с Литва.