Генчо Генчев: Да съхраним душите си чисти и светли
Генчо Генчев: Да съхраним душите си чисти и светли / netinfo
За втора поредна година Национален клуб „Традиция“ проведе историческа възстановка „Форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов“ в местността "Паметниците". Събитието започнa в 10.30 часа на историческото място, където през 1877 година руската дунавска армия е стъпила на българска земя.

Освобождението на Свищов
netinfo

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев заяви пред журналисти, че основната цел на възстановките на Освобождението на Свищов, е да съхранят и предадат историческата памет на града на идните поколения. „Смятам, че няма нищо по-хубаво от това – да успеем да предадем на нашите деца историята си, която определя нашата идентичност, защото именно тя ни е съхранила през годините“, каза кметът.
 

Пресъздадоха Освобождението на Свищов на брега на Дунава


По думите му всички свищовлии са изключително горди, че именно от техния роден град започва свободата на България. „Много първи неща са тръгнали от тук и няма как всеки един свищовлия да не се чувства горд от това. Това го показаха и всички жители, които дойдоха днес в историческата местност „Паметниците“. Аз виждам, че те са тук с огромно желание и голяма удовлетвореност. Смятам, че това е показателно за духа, който Свищов носи и днес в себе си“, допълни градоначалникът. Кметът Генчев отбеляза, че зрителите на възстановките за Освобождението на Свищов тази година са били два пъти повече, в сравнение с миналата година.

Възстановчиците от Национален клуб „Традиция“ подариха на градоначалникът специален плакет, а той от своя страна също им подари плакет, създаден специално за годишнината.

Освобождението на Свищов
netinfo

Такъв приз бе връчен и на директора на Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов Росен Маринов, който бе и главен ръководител на процеса. По думите му, събитията са пресъздадени единствено и само посредством писмени исторически сведения. „Обуславяме се на историческите данни, за да направим възможно най-реалната възстановка, със средствата и възможностите, с които разполагаме днес. Тя не може да бъде така внушаваща и толкова вълнуваща, колкото в миналото, защото тогава хората наистина са давали животите си за своята свобода и свободата на България. Ние само се опитваме да онагледим това събитие“, посочи Росен Маринов.

Тази година, освен от клубовете "Традиция" в цялата страна, във възстановките се включи и Военното формирование 28 880 при град Белене, благодарение, на които, единият от ешалоните пристигна по вода – на военен парон, управлван от тях. Росен Маринов изказа благодарности на Формированието и членовете на клуб „Традиция“.

Освобождението на Свищов
netinfo
 

Програмата продължава с мащабен концерт на известен руски ансамбъл тази вечер от 19.00 часа, а утре ще се проведат мероприятия с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България.  Кулминацията на честванията е във вторник, на 27 юни.