Фондация ще прави творчески център за хора с увреждания, млади таланти пеят за каузата
Фондация ще прави творчески център за хора с увреждания, млади таланти пеят за каузата / DarikNews.bg
Фондация ще прави творчески център за хора с увреждания
68604
Фондация ще прави творчески център за хора с увреждания
  • Фондация ще прави творчески център за хора с увреждания

Първият в страната творчески център за хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново. В него деца със специални образователни потребности ще се обучават от квалифицирани музикални педагози. Идеята е на фондация „Сила за живот“, която от девет години работи с хора в неравностойно положение от цялата страна. Целта на неправителствената организация е да създаде място, където деца и хора с увреждания, включително и с нарушено зрение, да имат възможност да се обучават и да развиват своя талант.

В центъра ще преподава известният певец и композитор Орхан Мурад, който е и музикален педагог и може да преподава на деца с нарушено зрение. Освен него в центъра ще преподава и композиторът Георги Холянов, съобщи Зорница Стефанова от от фондация „Сила за живот“. Има изготвен проект за центъра, с който фондацията ще кандидатства пред швейцарска организация за получаване на финансиране. В момента се обсъждат няколко варианта, където да бъде изграден този център. За тази цел ще са нужни 50 000 евро, като фондацията трябва да осигури 10% собствено участие. Затова „Сила за живот“ организира благотворителен концерт, в който ще участват талантливи деца и възрастни от цялата страна с различи увреждания.

Концертът ще бъде на 2 декември от 18,30 часа в „Калоянова крепост“ в Арбанаси, а цената на билета е 20 лв. На сцената ще се изяви 9-годишната Кристияна Красимирова от Велико Търново, която макар и незряща пее и свири на пиано и е „самороден талант“, разказа Зорница Стефанова. Криси е най-малката участничка в концерта и е лице на кампанията, набираща средства за изграждането на творческия център. Заедно с нея на сцената ще се качат още над 20 изпълнители, сред които Румен Михайлов от Вълчи дол, Илона Калчева от Тутракан, участвала в „Мюзик айдъл“, народната певица Петя Иванова, джаз и поп изпълнителката Петя Алексиева, както и самият Орхан Мурад.

Със свои участия ще се представят още Робърт Абрашев, един от най-известните плевенски музиканти от близкото минало, инициатор за създаването на група „Фаворит“ през 1987 г., която е сред първите кънтри банди у нас. Известен е и с участието си в „Гласът на България“. Зрителите ще могат да чуят изпълненията и на Иван Караиванов, по-известен като българския Том Джоунс, както и Катя Минчева, спечелила прозвището Родопския глас. В концерта ще се изяви и Румен Ангелов от защитеното жилище в Дебелец, който в началото на ноември спечели награда от конкурс в Шумен, а участието му бе оценено със специалната награда за поощряване развитието на хората с ментални увреждания.

На 3 декември от 19,00 часа в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ участниците ще изнесат безплатен концерт. Същата вечер организаторите са предвидили и благотворителен базар с предмети, изработени от хора с увреждания – картини, дърворезби, декупаж, сувенири. Средствата отново ще отидат за изграждане на творчески център за хора с увреждания.